Tzatziky z červené řepy jsou nejoblíbenějším hostem na grilovací párty.

Tzatziky z červené řepy jsou skvělou alternativou tradičních tzatziků. Místo okurky stačí do omáčky přidat červenou řepu. Recept najdete zde.

Vypadá to krásně a chutná to fantasticky: tzatziki z červené řepy.
Řecká kuchyně je známá širokou škálou malých předkrmů, jeden chutná lépe než druhý a nikdy se nemůžete rozhodnout, který si v restauraci dáte, protože všechny jsou opravdu vynikající. Patří k nim také omáčky, jako je například tzatziki.

Tzatziki z červené řepy nejsou typicky řeckým pokrmem, ale variací tradiční klasické omáčky. Vyrábí se z nízkotučného tvarohu, česneku, řeckého jogurtu a samozřejmě z červené řepy. Chuť dodává česnek, citron a kopr.

Na omáčku je nejlepší použít již uvařenou červenou řepu ze zeleninového oddělení supermarketu. Ušetříte tak spoustu času při přípravě. Červenou řepu nakrájíme na malé kostičky a nastrouháme na slámě. Poté ji raději nechte trochu okapat.

Poté smíchejte tvaroh, řecký jogurt a minerální vodu a přidejte řepu. Kopr nasekejte najemno a česnek nakrájejte na malé kostičky nebo ho prolisujte přes lis na česnek. Nastrouhejte kůru z poloviny citronu a vymačkejte šťávu. Nyní smíchejte citronovou šťávu a kůru s koprem, česnekem a ostatními přísadami. V podstatě jsou vaše tzatziki z červené řepy hotové. Aby byla chuť opravdu intenzivní, dejte ji před konzumací na dvě hodiny do lednice.

Tzatziki z červené řepy je univerzální omáčka, která se hodí k mnoha pokrmům. Mimo jiné se hodí k bagetám nebo chlebíčkům . Je skvělou přílohou ke grilovaným steakům nebo rybám. Můžete si ji však vychutnat i s chlebovými tyčinkami, krekry nebo zeleninou. Určitě ji vyzkoušejte!

Pokud máte rádi jiné omáčky, originální recept na tzatziki najdete zde . Doporučujeme také: tuto krémovou omáčku z ricotty a lahodné cuketové těstoviny .

Složení

500 g vařené červené řepy
200 g nízkotučného tvarohu
100 g řeckého jogurtu
4 lžíce minerální vody
1 stroužek česneku
šťáva a kůra z 1/2 bio citronu
kopr
sůl a pepř

příprava

Předvařenou červenou řepu nakrájejte na malé kostičky nebo na slámky.
V míse smícháme jogurt s tvarohem, minerální vodou a nakrájenou červenou řepou.
Česnek oloupeme a rozmělníme. Polovinu bio citronu omyjeme pod horkou vodou, nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Omyjte také kopr a nakrájejte ho nadrobno.
Česnek, kopr, citronovou kůru a citronovou šťávu vmíchejte do tvarohové směsi. Dochuťte solí a pepřem a omáčku nechte v lednici alespoň 2 hodiny odležet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *