Skvělá marináda na grilované kuřecí řízky: tak šťavnaté maso jste ještě nikdy neochutnali.

Ať už chcete kuře péct, nebo grilovat, tento recept na marinádu je všestranný a hodí se na prsa, stehna i další kousky. Snadno ji připravíte z několika základních ingrediencí. V kuchyni máte pravděpodobně olivový olej, citronovou šťávu a oblíbené kořeněné bylinky. Po upečení je maso z této marinády šťavnaté a jen se rozplývá na jazyku. Tak se do toho pusťte!

Jaký druh kuřecích řízků použít?

Já používám čerstvá celá kuřecí prsa bez kostí a kůže. Skvělé jsou také kuřecí stehenní řízky bez kostí a kůže. Jejich maso je kompaktnější a po marinování a pečení je neuvěřitelně aromatické. Použít můžete také předem nakrájené kuřecí maso, například půlky kuřecích prsou, kuřecí stehna nebo kuřecí prsní řízky. Stačí je marinovat kratší dobu, 30 minut až 1 hodinu.

Čím můžete nahradit citronovou šťávu?

Citronovou šťávu můžete nahradit limetkovou šťávou nebo oblíbeným octem, například jablečným, balzamikovým nebo červeným vinným.

Co je lepší pro marinování: sáček na zip nebo nádoba?

Na kuře a marinádu používám raději zipový sáček než nádobu. Sáček se snadno přizpůsobí tvaru kuřete a lépe ho pokryje marinádou, zatímco filety v nádobě často nejsou v marinádě zcela ponořené.

Jak dlouho péct kuřecí řízky?

Vyhněte se marinování delšímu než 24 hodin. Kyselá složka této marinády (citronová šťáva) může rozložit svalová vlákna masa do té míry, že struktura masa bude mdlá.

Jak marinované kuřecí řízky upéct?

Můžete ho jednoduše vložit do předehřáté trouby a péct asi 30 minut při 180 °C. Doporučuji však přidat asi 700 g jakékoli nakrájené zeleniny a marinády. Filety položte na zeleninu a pečte asi 45 minut při 200 °C.

Jak připravit marinované grilované kuřecí řízky?

Kuřecí prsa položte na předehřátý grilovací rošt. Potřebují asi 10 minut z každé strany, aby se objevily pěkné spálené kousky a střed zhnědl. Grilované kuřecí řízky můžete podávat vcelku nebo je nakrájet na plátky a použít do sendvičů, závitků, salátů a nákypů. Grilované kuřecí řízky podávejte s přílohami, jako je jahodový salát, grilovaná cuketa nebo zelný salát.

Co potřebujeme

Pro grilované kuřecí prsní řízky:
1-1,5 kg kuřecích prsních řízků.
Na marinádu na kuřecí maso:
Potřebujete: 1/4 šálku olivového oleje
1/4 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
5 stroužků česneku, jemně nasekaných nebo prolisovaných.
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušeného tymiánu
1/2 lžičky kuchyňské soli
1/2 lžičky mletého černého pepře

Jak budeme postupovat

Příprava kuřete: pokud jsou filety vlhké, otřete je papírovou utěrkou, aby se marináda nerozředila. Kuřecí řízky propíchněte vidličkou ze všech stran, aby marináda pronikla hluboko do masa. Kuře vložte do uzavíratelného sáčku nebo mělké misky. Příprava marinády: V míse smíchejte všechny přísady marinády. Kuře v uzavíratelném sáčku nebo mělké misce přelijte marinádou. Promíchejte, aby marináda dobře pokryla maso. Marinování: Uzavřete sáček (vytlačte vzduch) nebo zakryjte misku. Marinujte v chladničce 30 minut až 24 hodin. Příprava: Marinované kuře pečte nebo grilujte podle vlastních preferencí. Pokud chcete péct, vložte kuře do předehřáté trouby a pečte 20-30 minut při 180 °C. Pokud chcete grilovat, položte řízky na rozpálený gril a grilujte 10 minut z každé strany.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *