Cukety s rýží: pestrý pokrm se zeleninou a rýží, kterému nic nechybí.
Sezóna cuket začíná v červnu a trvá do konce září. V této době se amatérští zahrádkáři často jen stěží udrží stranou od plodů. Ke zpracování bohaté úrody je zapotřebí chutných receptů. Zde je návod na smažení cukety s rýží.
Jednoduchý recept na cukety na pánvi s rýží
Cukety patří do čeledi tykvovitých a pocházejí ze Střední Ameriky. Díky své jemné chuti a snadnému pěstování se rychle rozšířily po celém světě. Kromě živin, jako je vitamin C, vitamin A a draslík, obsahují také vlákninu.
Cukety jsou velmi všestranné, lze je použít do čatní a pochoutek, ale i do pomazánek nebo koláčů .
Cuketový nákyp s rýží, který vám dnes představujeme, je lákavý svou středomořskou chutí a snadno se připravuje. Nejprve na pánvi s olejem rozehřejte cibuli a česnek. Poté přidejte kousky cukety a papriky. Nyní do pánve přidejte syrovou rýži, trochu ji orestujte a vše podlijte zeleninovým vývarem. Poté přidejte rajčatový protlak, koření a bylinky a pánev s cuketou a rýží vařte asi půl hodiny. Nakonec přidejte na kostičky nakrájenou fetu a přidejte trochu citronové šťávy. Mmm, jak lahodné!
Máme pro vás ještě více receptů s cuketami. Co třeba lahodná cuketová krémová polévka nebo cuketové scarpacci ?
Složení
1 cibule
1 stroužek česneku
4 lžíce olivového oleje
1 červená paprika
2 malé cukety
125 g rýže
600 ml zeleninového vývaru
2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
Sůl a pepř
1/2 lžičky bylinkové směsi tymiánu, oregana a bazalky
1 špetka chilli vloček
200 g fety
1/2 citronové šťávy
příprava
Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno.
Na pánvi rozehřejte olej a osmažte cibuli a česnek do průhledna.
Cuketu a papriku nakrájejte na malé kousky a přidejte na pánev. Vše smažte 5-7 minut.
Nyní na pánev pošlete syrovou rýži.
Poté ji podlijeme zeleninovým vývarem a přidáme rajčatový protlak.
Vývar přivedeme k varu a dochutíme kořením a bylinkami.
Hrnec s cuketou a rýží necháme pod pokličkou 20 minut, dokud se rýže neuvaří. Občas promíchejte.
Nakonec nakrájejte fetu na kostičky a přimíchejte ji.
Před podáváním pokapejte cuketovou formu citronovou šťávou.