Slaná svačinka na zimu – nakládané švestky s tajnou přísadou

Švestka je produkt bohatý na vlákninu a pektin. Podporuje chuť k jídlu, posiluje trávicí proces, žaludek se stává aktivnějším. Nabízíme tradiční pokrm ukrajinské kuchyně – nakládané švestky.

Švestka je nejproduktivnější zahradní plodinou, která každoročně přináší bohatou úrodu. Letos je prostě nádherná. Ze švestek lze připravit nejen lahodnou marmeládu, ale také slané občerstvení na zimu.

Ingredience
Na 2 ½ litrové sklenice:

600-800 g švestek;
300 ml vody;
200 g cukru;
½ lžičky soli;
50 ml 9% octa;
½ čajové lžičky skořice;
3-4 sušená poupata hřebíčku;
2-3 hrášky černého pepře;
2-3 hrášky nového koření;
4 lžíce brandy.

Příprava
Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte cukr a sůl a dobře promíchejte.
Přilijeme ocet a vsypeme pepř, hřebíček a skořici. Marinádu vařte několik minut na mírném ohni, dokud trochu nezhoustne.
Přidejte tajnou přísadu tohoto receptu – koňak. Vše důkladně promíchejte.
Švestky vložte do mísy a zalijte je horkou marinádou. Nechte hodinu při pokojové teplotě. Poté marinádu vraťte do hrnce, přiveďte ji k varu a znovu ji nalijte na švestky. Totéž opakujte po 60 minutách.
Po další hodině marinádu opět slijte a znovu ji přiveďte k varu. Švestky vložte do sterilizovaných sklenic, naplňte marinádou a zaviňte.

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *