Poprvé jsem je jedl v Turecku. Tyhle brambory jsou jako nebe na talíři.

Pokud rádi objevujete chutě jídel z celého světa, podívejte se na tento recept na turecký kumpir. Jedná se o malý pokrm, který existuje v mnoha variantách. Pouze jedna ingredience zůstává stálá. Základem kumpíru jsou pečené brambory. Lahodný a chuťově výrazný kumpir si můžete snadno připravit doma. Seznamte se s jednoduchým receptem na brambory na turecký způsob.

Co je to kumpir?

Recept na kumpir se zrodil v bývalé Jugoslávii, odkud se dostal do Turecka, kde si rychle našel velkou skupinu příznivců. Turecké brambory jsou vynikajícím pokrmem, který je v Turecku považován za pouliční občerstvení. Toto oblíbené občerstvení je k dostání téměř na každém rohu tureckých měst.

Základem kumpiru jsou pečené brambory . Jsou obohaceny zeleninou, sýrem a masem. Turecké brambory jsou doplněny aromatickou omáčkou na bázi jogurtu, která připomíná řecké tzatziky. Receptů na kumpir je mnoho a stále vznikají nové chuťové kombinace.

Jak připravit kumpir?

Turecké brambory bohaté na chuť a vůni jsou skvělým nápadem na originální večeři pro celou rodinu . Recept na kumpir není složitý. Příprava je rychlá a bez zbytečných komplikací.

Seznam ingrediencí je rozdělen do tří částí. Zahrnuje hlavní suroviny, výrobky na plnění a jogurtovou omáčku. Přestože recept na tyto lahodné brambory pochází z Turecka, všechny ingredience jsou dostupné v našich obchodech. Výhodou tohoto receptu je, že si recept na kumpir můžete upravit a přidat dostupné sezónní produkty.

Jak tedy připravit lahodné brambory na turecký způsob? S tímto receptem se pokrm povede hned napoprvé a brambory budou chutnat jako ze stánku v Istanbulu nebo Ankaře.

Krok 1 – předvaření celých brambor
Krok 2 – pečení brambor
Krok 3 – příprava jogurtové omáčky.
Krok 4 – příprava nádivky na pečené brambory
Krok 5 – plnění brambor nádivkou, zeleninou a omáčkou

Jak používat kumpir?

V Turecku je kumpir samostatným pokrmem. Je to skvělý nápad pro rodinnou večeři. Turecké brambory jsou vynikající, chutné a zasytí na mnoho hodin. Turecký pokrm může být také zajímavým předkrmem na večírku nebo při setkání s přáteli.

Turci jedí kumpir v malých obdélníkových miskách, do kterých se skvěle vejde jedna pečená brambora s přílohou a omáčkou. V tomto receptu se kumpir podává se zeleninou, ale pokrm lze doplnit i klobásou nebo pečenou drůbeží. Jeden základní recept na brambory na turecký způsob skutečně neexistuje. Výběr ingrediencí závisí pouze na našem

SLOŽENÍ
4 velké brambory
4 lžíce olivového oleje
4 polévkové lžíce měkkého ovčího sýra (např. brynzy)
sůl

nádivka:
1 šálek nakrouhaného červeného zelí
1/2 hrnku konzervované kukuřice
100 g kuřecí klobásy
100 g nakrájených černých a zelených oliv
1 červená paprika
1 šalotka
1 plochá lžička mleté sladké papriky
1/2 čajové lžičky kmínu
špetka skořice
sůl, pepř

Omáčka:
250 g přírodního jogurtu
1 čerstvá zelená okurka
1 stroužek česneku
1 lžíce nasekaného kopru
1 lžička citronové šťávy
sůl, pepř

příprava
Důkladně omyté brambory vařte 20 minut v osolené vroucí vodě. Brambory na několika místech propíchneme vidličkou a potřeme olivovým olejem. Vložíme do formy na pečení, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 40 minut.
Jogurt smícháme s nastrouhanou okurkou, prolisovaným česnekem, koprem a citronovou šťávou. Dochutíme solí a pepřem.
Vložte do lednice. Klobásu nakrájíme na tenké plátky a osmažíme na pánvi dozlatova. Vyjměte formu na brambory z trouby. Horní část podélně rozřízneme a střed vydlabeme. Bramborovou hmotu smíchejte s ovčím sýrem a máslem. Dochutíme solí, pepřem, sladkou paprikou, kmínem a skořicí. Nádivku položíme na brambory a pokapeme polovinou omáčky. K bramborám přidejte nakrouhané zelí, na kostičky nakrájenou červenou papriku, nakrájenou šalotku, plátky klobásy, kukuřici a olivy. Pokapejte zbývající omáčkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *