Džem z melounové kůry je nádherný dezert na zimu. Pokud ho ovšem nejprve nesníte.

Sezóna melounů je v plném proudu. Letos se vydařila – melouny jsou sladké a šťavnaté. Když si však pochutnáte na dužině, nevyhazujte slupky. Je z nich výborný džem!

Džem z melounových slupek je skvělým dezertem na zimu.

Složení: 
1 kg oloupaných melounových slupek,
1 kg cukru, –
1 litr vody,
2 balení vanilkového cukru,
3 hřebíčky,
půlka citronu.

Příprava:
Z melounové kůry odřízneme tenkou vrstvu vrchní zelené kůry, nakrájíme ji na kousky (4-5 cm). Do hrnce nalijeme 2 litry vody, přidáme 2 lžíce jedlé sody, dobře promícháme. Připravené kousky melounové kůry vhodit do roztoku sody a nechat 3 hodiny odstát. Poté dobře propláchnout v několika vodách.

Do hrnce nasypeme cukr, přidáme 1 litr vody, postavíme na oheň a za stálého míchání počkáme, až se cukr zcela rozpustí.

Do horkého sirupu vložíme kůrky, přivedeme k varu, snížíme teplotu na minimum a vaříme 10 minut. Odstavíme z plotny a necháme přes noc odstát.

Druhý den postavíme na oheň, přivedeme k varu a vaříme na nejnižším stupni dalších 10 minut. Nechte džem vychladnout, což je asi hodina a půl, a vraťte ho na plotnu.

Přidejte vanilkový cukr, hřebíček a tenké plátky citronu a vařte na mírném ohni 1 hodinu a 10 minut.

Sirup je do této doby stále tekutý, ale měl by být. Do sterilizovaných sklenic nejprve vložte kousky kůry, poté je zalijte sirupem a uzavřete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *