Cukety nakrájím na plátky a dám je do sklenic. Díky speciální omáčce chutnají jako vepřové.

Tato křupavá nakládaná cuketa je chuťově úplně jiná než ona sama. Je to skutečná bomba páté chuti. Jakmile tento zajímavý druh zeleniny jednou vyzkoušíte, oblíbíte si ji ještě více.

Nakládané cukety

Tímto receptem prolomíme začarovaný kruh neustálého používání stejných konzerv. A nejen to, cukety jsou zeleninou, kterou nenakládáme příliš často. Navíc ji uzavřeme ve sklenici do marinády , téměř jako zeleninový vývar.

Výsledkem této zajímavé metody je zeleninová marináda, která je skutečnou umami bombou . Tato tzv. pátá chuť, kterou nacházíme v mase a některých druzích zeleniny, je zodpovědná za specifickou hloubku pokrmů . Dodá našim konzervovaným pokrmům nový rozměr .

Cukety nakrájím na plátky a dám je do sklenic. Díky speciální omáčce chutnají jako vepřové.

Cukety v omáčce

V těchto receptech doporučujeme používat vinný ocet, protože dodává hotovým výrobkům chuť.

Ingredience
3 kg cuket (nejlépe mladých)
3 mrkve
3-4 stroužky česneku
vavřínový list, černý pepř, oregano pepř
kopr, petrželová nať
Sůl
Ocet
Cukr

Marináda na cukety
Cukety a oloupanou mrkev nakrájíme na tyčinky, jejichž výška odpovídá výšce sklenic, které budeme používat. Zeleninu pevně vložíme do sterilizovaných nádob. Přidáme snítku bylinek, bobkový list, zrnko oregana a několik zrnek pepře.

V hrnci svaříme vodu. Horkou vodu nalijeme do sklenic, uzavřeme je a necháme půl hodiny stát. Po této době vodu slijte zpět do hrnce, znovu ji převařte a zeleninu jí zalijte. Po půl hodině proveďte tuto operaci potřetí.

Tentokrát po vypuštění vody přidejte 3 lžíce zavařovací soli a přiveďte k varu. Do sklenic nasypte lžíci cukru a poté přidejte lžíci octa . Nalijte zeleninový nálev do připravených sklenic, pevně je uzavřete a nechte je vychladnout dnem vzhůru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *