Takhle jsem snídal na dovolené v Turecku. Teď si je doma dělám každý den

Turci mají svůj vlastní recept na chutnou a vydatnou snídani. Stačí zkombinovat barevnou zeleninu s vejci a kořením a po chvíli si vychutnáte chuť gurmánského pokrmu. Menemen, jak se tato turecká snídaně nazývá, má nejen originální chuť, ale také si ji snadno připravíte sami. Seznamte se s tureckým receptem na menemen.

Co je menemen?

Za tímto tajemným názvem se skrývá lahodný a chutný snídaňový pokrm. V Turecku se podávají také k večeři. Menemen je směs vajec, zeleniny a koření. Všechny ingredience se dokonale spojí a vytvoří tento lahodný snídaňový pokrm. Některým lidem připomíná shakshuku, ale ve skutečnosti má s tímto pokrmem pramálo společného. Menemen je také známý jako turecká míchaná vejce.

Je turecké míchané vejce menemen užitečné?

Snídaně by měla být nejen chutná a vydatná, ale také obsahovat porci vitamínů a živin nezbytných pro správné fungování celého organismu. Menemen neboli turecká vejce jsou chutná a zdravá. Všechny ingredience použité k přípravě takové snídaně mají vysokou výživovou hodnotu. Pokrm je bohatý na antioxidanty, které ničí volné radikály. Turecká vejce obsahují také porci vitaminů a minerálních látek. Pokrm je zdrojem vitaminů B, A, C, K, ale také železa, draslíku a hořčíku. Turecká vejce obsahují také bílkoviny, kyselinu listovou a vlákninu.

Jak připravit míchaná vajíčka po turecku?

Lahodný a chuťově výrazný pokrm menemen si mnoho lidí spojuje se shakshuka. Jeden detail je však odlišuje. V menemenu se vejce smíchají s ostatními ingrediencemi a smaží se bez pokličky. To mu dodává hlubokou a intenzivní chuť. Chuť při smažení stimuluje chuťové pohárky. Vejce na turecký způsob se podávají se sezamovými houskami nebo kynutými rohlíky . Stejně dobře poslouží i pita chléb.

Recept na menemen je rychlý a snadný. Originální turecká vejce lze připravit za méně než patnáct minut. Stačí je uvařit podle návodu v receptu a budou prvotřídní. Hodit se bude hrnec se silným dnem a lopatka na míchání.

Jak tedy připravit menemen? Toto je jednoduchý recept na chutná turecká vejce, která vás zasytí a dodají vám energii.

1. krok – nakrájejte zeleninu
2. krok – osmahněte a orestujte cibuli s česnekem, paprikou a rajčaty.
3. krok – přidejte vejce a několik minut smažte cizrnu do požadované konzistence.

co potřebujeme?
-5 vajec
-400 g malinových rajčat
-1 zelená nebo červená paprika
-1 cibule
-3 stroužky česneku
-2 lžíce olivového oleje
-1 lžíce nasekané petrželky
-1 lžička mleté sladké papriky
-1 špetka chilli
-sůl, pepř.

Jak postupujeme?
Rajčata blanšírujte ve vroucí vodě a oloupejte slupku.
Nakrájejte je na kostičky. Papriky nakrájejte na slámky a odstraňte semínka.
Cibuli nakrájejte na malé kostičky.
Česnek prolisujte přes lis.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm cibuli do průhledna. Přidejte česnek a za častého míchání minutu smažte.
Přidejte papriky a rajčata.
Dochuťte solí, pepřem, sladkou paprikou a chilli.
Smažte, dokud se neodpaří voda. Často míchejte.
Přidejte vejce a důkladně promíchejte.
Smažte několik minut, dokud vejce neztuhnou.

Podávejte ke snídani posypané nasekanou petrželkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *