Kastrol je jídlo, které zachrání den, když nemáte moc času na přípravu oběda nebo teplé večeře. Recept, který jsem si přivezla ze Sicílie, má tu výhodu, že se dá podávat i při setkání s přáteli nebo rodinou. Kombinace cukety a sýra je opravdu vynikající.
Cuketový nákyp
Cukety jsme začali ochutnávat a oceňovat teprve nedávno. Ve středomořské kuchyni má tato zelenina pevně zakotvenou a silnou pozici. Je na ní založeno mnoho tradičních receptů. Jedním z nich je nákyp, který se jí na Sicílii. Zde je to, co potřebujete:
V tomto nákypu je důležitý především sýr ricotta, který má jemnou smetanovou chuť a není příliš kalorický. Pochází ze Sicílie, kde se tradičně vyrábí ze syrovátky z buvolího a ovčího mléka. Oba druhy jsou zařazeny na seznam produktů s chráněným označením původu. Tento měkký, sladký sýr je ideální do nákypů a omáček .
Italové mu říkají „král sýrů“ a jedí ho od rána do večera. Parmezán je tvrdý sýr světle slámové barvy s mírně zrnitou strukturou. Docela se drolí, ale nejlépe se strouhá nebo krájí na silné plátky.
Třetí sýrovou složkou v nákypu je mozzarella. I to je jeden z nejznámějších italských sýrů, který v létě najdete téměř v každé lednici. Je známá jako základ slavného salátu caprese, tedy rajčat s kousky mozzarelly a bazalky.
Italský cuketový nákyp
Složení:
Složení: 3 středně velké mladé cukety,
1 velká cibule,
2 lžíce olivového oleje,
3 stroužky česneku,
150 g sýra ricotta,
půl šálku 30% smetany,
3/4 šálku strouhaného parmezánu,
půl šálku strouhanky
50 g strouhané mozzarelly,
2 lžíce másla,
oregano a bazalka podle chuti,
sůl, pepř podle chuti.
Způsob přípravy:
1.Postup: Cukety omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Posypeme je solí a necháme 10-15 minut odležet. Poté vodu slijeme a cukety osušíme papírovou utěrkou.
2.Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky. Osmahněte ji a lehce opečte na olivovém oleji. Přidejte nasekaný česnek a za stálého míchání osmahněte.
3.Ricottu smíchejte se smetanou, ochuťte oreganem, bazalkou, solí a pepřem. Smíchejte s polovinou parmazánu, osmaženou cibulí a česnekem.
4.Zapékací misku vymažte olivovým olejem. Poklademe vrstvou plátků cukety a zalijeme je částí omáčky. Přikryjte plátky cukety, opět přidejte omáčku a tak dále, dokud nespotřebujete všechny ingredience.
5.Zbylý parmazán smíchejte se strouhankou a nastrouhanou mozzarellou. Směsí posypte vrchní část nákypu. Posypte ji vločkami másla. Celé to pečte asi 30 minut při 180 °C.