Lahodné belyashi s tajnou přísadou – i druhý den budou čerstvé a měkké.

 

Pravé beljaši by měly být šťavnaté, s měkkým a chutným těstem a křupavou kůrkou, ale mnoho hostitelů má těsto, které zdánlivě dobře sedí, ale po usmažení jsou beljaši tvrdé a někdy dokonce gumové. Dnes se s vámi podělíme o recept na právě takové beljaši, které se dříve prodávaly na trzích a v jídelnách.

Již dříve jsme si řekli, jak připravit univerzální těsto na koláče a pizzu.

Ingredience: 1:

Na těsto:

  • Mouka – 3 šálky;
  • Sušené droždí – 7 g;
  • Cukr – 1 polévková lžíce;
  • Sůl – 1 lžička;
  • Kvasný prostředek – 0,5 lžičky;
  • Voda – 300 ml;
  • Rostlinný olej – 50 ml.

Na nádivku:

  • Mleté vepřové a hovězí maso – 300-400 g;
  • Cibule – 1 ks;
  • Studená voda – půl šálku;
  • Sůl, pepř.

Příprava:

  1. Těstoviny nemusíte dělat, v hluboké míse smíchejte teplou vodu, cukr, sůl a droždí, dobře promíchejte. Do tekuté směsi prosejte mouku a prášek do pečiva, vypracujte těsto a v poslední fázi hnětení přilijte rostlinný olej.
  2. Hlavně to nepřehánějte s kváskem, jinak bude těsto tuhé. Proč zkušené hospodyňky radí přidávat kvásek? Odpověď je jednoduchá – výrobky z takového těsta i druhý a třetí den zůstávají měkké. Těsto je samo o sobě pórovité a vzdušné.
  3. Těsto by mělo být měkké a pružné, je důležité na něj nezapomenout, i když se trochu lepí na ruce.
  4. Těsto pošleme do mísy a přikryjeme utěrkou, odstraníme na teplé místo na 1 hodinu.
  5. Mezitím si připravte mleté maso. Cibuli můžeme nasekat v mixéru nebo nastrouhat. K mletému masu přidejte cibuli, sůl, pepř a studenou vodu a dobře promíchejte. Díky studené vodě bude náplň do beleše ještě šťavnatější a křehčí.
  6. Vykynuté těsto rozdělíme na malé kousky, vyválíme z nich kuličky a necháme 15 minut kynout. Z kuliček vyválíme ploché placky, do jejichž středu vložíme mleté maso a vytvoříme beleše.
  7. Smažte na rozehřáté pánvi s dostatečným množstvím oleje z obou stran dozlatova.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *