- 7. srpna 17:00
- 6+
- Anna Syroezhkina
Zkuste si ho uvařit – chuť je úžasná
Nakládané okurky jsou jednou z nejoblíbenějších a nejoblíbenějších domácích pochoutek. Jsou voňavé, křupavé a pikantní, skvěle doplňují mnoho pokrmů a mohou fungovat i jako samostatná svačinka. Nabízíme vám jednoduchý a osvědčený recept na přípravu této chutné a zdravé zeleninové pochoutky.
Potřebné ingredience
K přípravě nakládaných okurek budete potřebovat jen velmi málo produktů:
- Čerstvé okurky – 600 g
- Zelený kopr – 1 svazek
- Vavřínový list – 2 ks.
- Listy černého rybízu a třešní – 3-4 ks.
- Sůl – 2 lžičky.
- Cukr – 2 lžičky.
- Octová esence 70% – 2 lžičky.
Výběr ingrediencí
Pro přípravu nakládané zeleniny je důležité používat pouze čerstvou, křehkou a hustou zeleninu. Optimální velikostí jsou malé okurky nebo okurky dlouhé do 10 cm. Je také nutné vybírat aromatické bylinky a listy, které dodají polotovarům jedinečnou chuť a vůni, uvádí str. 11.
Fáze přípravy
-
Nejprve je třeba sterilizovat sklenici a víčko, aby bylo zajištěno dlouhodobé skladování okurek.
-
Okurky omyjte, odřízněte jim špičky a namočte je na 4 hodiny do studené vody. Díky tomu budou ještě křupavější.
-
Na dno sklenice položte bobkový list, kopr, rybíz a třešňové listy. Opatrně na ně položte okurky a pevně je přitiskněte k sobě ve svislé poloze.
-
Připravte marinádu: okurky zalijte vroucí vodou, nechte 2 minuty odstát a poté vodu slijte do čistého hrnce. Přidejte cukr, sůl a octovou esenci a přiveďte k varu.
-
Horkou marinádou zalijte okurky ve sklenici. Pevně je uzavřeme víčkem, otočíme a zabalíme do utěrky, dokud zcela nevychladnou.
-
Hotové okurky můžete skladovat v chladničce nebo ve sklepě.
Tajemství dokonalé křupavé struktury
Klíčem k přípravě chutných a křupavých okurek je namočit zeleninu předem do studené vody. Díky tomu bude hustší a pružnější a zachová si dokonalou konzistenci i po naložení.
Použití rybízových a třešňových listů v receptu navíc dodává hotovým okurkám jedinečnou chuť. A kombinace octa, soli a cukru vytváří dokonalou rovnováhu chutí.
Tipy pro skladování
Pro dlouhodobé skladování nakládaných okurek je důležité, aby byly sklenice těsně uzavřené a uchovávané v chladu. Ideální skladovací teplota je +2 °C až +6 °C. Za těchto podmínek si okurky zachovají křupavou strukturu a bohatou chuť po dobu několika měsíců.
Navržený recept vám tedy umožní připravit si doma skutečně lahodné, voňavé a křupavé okurky. Vyzkoušejte tento jednoduchý, ale účinný způsob přípravy a vychutnávejte si svou oblíbenou pochoutku po celý rok!
Přečtěte si také: