Nakládané křupavé okurky v litrové sklenici: tajný recept

Zkuste si ho uvařit – chuť je úžasná

Nakládané okurky jsou jednou z nejoblíbenějších a nejoblíbenějších domácích pochoutek. Jsou voňavé, křupavé a pikantní, skvěle doplňují mnoho pokrmů a mohou fungovat i jako samostatná svačinka. Nabízíme vám jednoduchý a osvědčený recept na přípravu této chutné a zdravé zeleninové pochoutky.

Potřebné ingredience

K přípravě nakládaných okurek budete potřebovat jen velmi málo produktů:

  • Čerstvé okurky – 600 g
  • Zelený kopr – 1 svazek
  • Vavřínový list – 2 ks.
  • Listy černého rybízu a třešní – 3-4 ks.
  • Sůl – 2 lžičky.
  • Cukr – 2 lžičky.
  • Octová esence 70% – 2 lžičky.

Výběr ingrediencí

Pro přípravu nakládané zeleniny je důležité používat pouze čerstvou, křehkou a hustou zeleninu. Optimální velikostí jsou malé okurky nebo okurky dlouhé do 10 cm. Je také nutné vybírat aromatické bylinky a listy, které dodají polotovarům jedinečnou chuť a vůni, uvádí str. 11.

Fáze přípravy

  1. Nejprve je třeba sterilizovat sklenici a víčko, aby bylo zajištěno dlouhodobé skladování okurek.
  2. Okurky omyjte, odřízněte jim špičky a namočte je na 4 hodiny do studené vody. Díky tomu budou ještě křupavější.
  3. Na dno sklenice položte bobkový list, kopr, rybíz a třešňové listy. Opatrně na ně položte okurky a pevně je přitiskněte k sobě ve svislé poloze.
  4. Připravte marinádu: okurky zalijte vroucí vodou, nechte 2 minuty odstát a poté vodu slijte do čistého hrnce. Přidejte cukr, sůl a octovou esenci a přiveďte k varu.
  5. Horkou marinádou zalijte okurky ve sklenici. Pevně je uzavřeme víčkem, otočíme a zabalíme do utěrky, dokud zcela nevychladnou.
  6. Hotové okurky můžete skladovat v chladničce nebo ve sklepě.

Tajemství dokonalé křupavé struktury

Klíčem k přípravě chutných a křupavých okurek je namočit zeleninu předem do studené vody. Díky tomu bude hustší a pružnější a zachová si dokonalou konzistenci i po naložení.

Použití rybízových a třešňových listů v receptu navíc dodává hotovým okurkám jedinečnou chuť. A kombinace octa, soli a cukru vytváří dokonalou rovnováhu chutí.

Tipy pro skladování

Pro dlouhodobé skladování nakládaných okurek je důležité, aby byly sklenice těsně uzavřené a uchovávané v chladu. Ideální skladovací teplota je +2 °C až +6 °C. Za těchto podmínek si okurky zachovají křupavou strukturu a bohatou chuť po dobu několika měsíců.

Navržený recept vám tedy umožní připravit si doma skutečně lahodné, voňavé a křupavé okurky. Vyzkoušejte tento jednoduchý, ale účinný způsob přípravy a vychutnávejte si svou oblíbenou pochoutku po celý rok!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *