Období sklizně je časem pro přípravu zeleniny. Podělíme se o výběr tří způsobů nakládání okurek. Pokud se jimi budete řídit, zvládnete připravit lahodné křupavé nakládané okurky během chvilky.
Nakládané okurky v sáčku za hodinu
- Okurky – 500 g
- Kopr – malý svazek
- Česnek – 4 stroužky
- Sůl – 1 lžička.
- Cukr – 1/2 lžičky.
Okurky opláchněte, nakrájejte na čtvrtky a odřízněte špičky. Česnek oloupejte, rozmačkejte hmoždířem a nakrájejte nadrobno. Kopr nasekejte (tvrdé stonky nebudete potřebovat, použijte pouze měkkou část). Zeleninu vložte do těsného plastového sáčku, přisypte bylinky, česnek, sůl a cukr. Dobře protřepejte, zabalte do druhého sáčku a pevně zavažte, abyste vypustili přebytečný vzduch. Každých 15 minut okurky protřepejte, aby se nakládaly rovnoměrně. Po 1 hodině podávejte.
Nakládané okurky s cuketou v sáčku
- Okurky – 300 g
- Cukety – 300 g
- Česnek – 2-3 stroužky
- Kopr – malý svazek
- Sůl – 1 lžička.
- Cukr – 1 lžička.
- Mletý pepř – 1/2 lžičky (nepovinné)
Zeleninu opláchněte, nakrájejte na kolečka a odstraňte špičky. Vložte do sáčku, zasypte cukrem, osolte a opepřete. Sáček zavažte, dobře protřepejte a nechte 15 minut odležet. Oloupaný česnek nasekejte. Zeleninu opláchněte a nakrájejte (potřebujete pouze měkkou část, tvrdé stonky odstraňte). Zeleninu a česnek přidejte k zelenině, sáček uzavřete a protřepejte. Ujistěte se, že ze sáčku uniká přebytečný vzduch. Přípravek nechte 30 minut louhovat při pokojové teplotě nebo jej dejte na 1 hodinu do chladničky.
Nakládané okurky po gruzínsku
- Okurky – 500 g
- Česnek – 3 stroužky
- Chilli paprička – 1 kus.
- Čerstvý koriandr – malý svazek
- Zira (semena) – 1 lžička.
- Sůl – 1 lžička.
- Cukr – 1/2 lžičky.
Okurky opláchněte, vložte je do hluboké nádoby a zalijte ledovou vodou, nechte je alespoň 1 hodinu odstát. Díky tomu budou okurky obzvlášť křupavé. Poté je nakrájejte na 4-6 dílů a odřízněte špičky. Koriandr omyjte, osušte a nasekejte. Česnek oloupejte a nasekejte. Ziru nasypte do malé misky, smíchejte s cukrem a solí a prolisujte hmoždířem. Nasekejte chilli papričku. Koriandr, čili a česnek nasypte do nádoby. Navrch položte okurky a posypte je směsí ziry. Nádobu přikryjte a dobře protřepejte, poté přemístěte do chladničky na nejméně 2 hodiny. Občas nádobou zatřepejte, aby se šťáva rovnoměrně rozdělila.
Díky těmto jednoduchým receptům si můžete rychle a s minimálním úsilím připravit chutné okurky.
Přečtěte si také:
Recept na studené nakládané okurky ve sklenici: chutnají jako ze sudu
Příprava nakládaných cuket na zimu: velmi jednoduchý a chutný předkrm
Jak připravit pikantní nakládané okurky: recept krok za krokem
7 okurkových salátů na zimu: příprava lahodných nakládaných předkrmů
Jak připravit nakládané okurky s rajčaty: recept na rozmanité okurky