Recept na pískové těsto by měl znát každý. Používáme je k přípravě mnoha druhů pečiva, takže základní pravidla a poměry jsou rozhodující pro to, aby bylo vždy dokonale propečené, křupavé a chutné. Nemá smysl si s tím zahrávat.
Pískové těsto je základem mnoha druhů pečiva. Recept se po staletí nezměnil a je stejný, jaký používaly naše maminky, babičky a prababičky. Pískové těsto má velmi široké využití jak v pečivu, tak v jiných pokrmech. Jeho výroba je jednoduchá, ale někdy se nepovede podle našich představ. Proto se vyplatí znát železná pravidla výroby pískového těsta, abyste vždy získali dokonalé pečivo. Jak připravit pískové těsto? Objasníme si všechny nejasnosti. Pokud budete mít tato pravidla na paměti, získáte vždy dokonale upečené a křupavé pečivo.
Pískové těsto – základní pravidla
Pískové těsto se připravuje ze tří surovin: mouky, másla a cukru. To stačí k získání základu pro koláče, tartaletky a další pečivo. Aby však bylo dokonalé, je třeba dodržovat železné pravidlo 1:2:3 . Co to znamená v praxi? Nic jiného než poměr cukru, másla a mouky. To znamená, že 1 díl cukru obsahuje 2 díly másla a 3 díly mouky. Jednoduše řečeno, musíte smíchat například 100 g cukru, 200 g másla a 300 g mouky. Toto pravidlo je tak jednoduché, že si ho ani nemusíte zapisovat. Aby se však těsto na chlebíčky povedlo, musíte si zapamatovat ještě několik důležitých věcí.
Ingredience na pískové těsto
-Mouka
Na pískové těsto zvolte pšeničnou nebo hrubou mouku .
-Tuk.
Nejlepší je samozřejmě máslo s obsahem tuku 82 % . To používaly už naše babičky a věděly, co dělají. Měly také své tajemství a malé množství másla nahrazovaly sádlem. Díky tomu bylo těsto křehčí.
-Cukr.
Nejlepší je zvolit moučkový cukr . Ten pomůže těstu rychleji se spojit a zabrání tomu, aby cukr během pečení zkaramelizoval. Pokud nemáte po ruce moučkový cukr, můžete namlít obyčejný krystalový cukr. Můžete také použít velmi jemný běžný cukr.
-Žloutky (žloutek).
Tato přísada není pro přípravu těsta na chlebíčky nezbytně nutná, ale přidání žloutku bude mít pozitivní vliv na křehkost těsta na chlebíčky . Celé vejce může způsobit, že těsto bude tvrdé. Místo vejce můžete přidat malé množství vody, aby těsto rychleji tuhlo.
Důležité:
Všechny ingredience musí být studené , toto pravidlo se nemění.
Příprava těsta na chlebíčky
1.Těsto krátce prohněteme. Jen dokud se suroviny nespojí. Pískové těsto nemá rádo vysoké teploty, proto je nejlepší máslo a mouku nasekat nožem a teprve poté rychle prohníst všechny ingredience. 2.Vyplatí se ujistit se, že máte také chladné ruce. Pokud těsto během hnětení příliš „zahřejeme“, bude po upečení tvrdé a může se deformovat.
3.Jakmile je těsto uhnětené, zabalíme ho pevně do fólie a dáme asi na 1 hodinu do lednice.
4. Po této době těsto vyválíme na pomoučeném stole do požadovaného tvaru, vložíme ho do pečicí nádoby a dáme zpět do chladničky vychladit. Nezapomeňte přidat příliš mnoho mouky, protože těsto bude po upečení tvrdé.
5.Před vložením koláče do trouby jej propíchejte vidličkou .
6.Křehké těsto pečte při teplotě mezi 170 a 200 stupni C . Toto rozmezí závisí na tloušťce a velikosti těsta. Doba pečení je přibližně 25 minut .
7.Po upečení vyjměte koláč z formy až po jeho úplném vychladnutí.