Pět minut na přípravu lahodného zeleninového leča – a budete mít na stole vynikající předkrm, který bude hoden každého svátku. Tento recept vás zachrání před problémem s přebytkem cuket – na zimu si budete chtít připravit více než dvacet sklenic.
Když se objeví první cukety, okamžitě se rozptýlí, ale později se začnou hromadit a často je třeba je rozdat sousedům a přátelům. Jakmile se naučíte tento recept na lečo, už nebudete chtít rozdat ani jednu cuketu.
- 1 kg cuket (přibližně);
- 150 g cibule;
- 1 kg sladké papriky;
- 1 litr rajčatové šťávy;
- 1 polévková lžíce soli;
- 100 g cukru;
- 100 ml 9% octa.
Cuketu nakrájejte na plátky, nemelte příliš najemno, abyste zachovali její křupavost. Optimální tloušťka plátků je alespoň 1 cm. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a papriku na slámky široké asi 2 cm.
Když je zelenina nakrájená, připravte omáčku. K tomu smíchejte rajčatový protlak s vodou na požadovanou hustotu. Přidejte ocet, cukr a sůl. Pokud máte rádi koření, můžete přidat nové koření, papriku, hřebíček nebo koriandr.
Omáčku přiveďte ve velkém hrnci k varu. Poté přidejte nakrájenou zeleninu a vše rychle přiveďte k varu, udržujte na ohni dalších 3-5 minut. Hotové lečo nalijte do sterilizovaných sklenic a zavíčkujte, uvádí hibiny.ru.