Několik triků, jak udělat domácí bachorovou polévku chutnější

Žebrová polévka je vhodná pro každé roční období a stala se u nás nezbytnou kulinářskou klasikou. Nabízí ji každý sebeúctyhodnější , i když ne každý recept se povede – tu kvůli úspornosti produktů, tu kvůli kulinářským rozmarům kuchaře…..

Mnoho příznivců této lahodné polévky se ji však bojí uvařit doma. Přitom to vůbec není těžké. Zde je několik jemností, které vám zaručí vynikající výsledek.

Vše začíná výběrem správných produktů

Při nákupu drštěk dávejte vždy přednost čerstvým před mraženými. Dbejte také na to, aby byly od známé značky, protože kvalita může mít velký vliv na výslednou chuť vývaru. Nejjednodušší je použít polotovar drštěk, který se prodává nalitý ve vakuově balených discích. Nebo tu, která se prodává na váhu v některých řeznictvích, kde je nakrájená na plátky a cena je vypočítána podle požadované hmotnosti. Přibližně 300-340 g vystačí na 4-5 porcí.

Druhá možnost se syrovým bachorem s sebou nese vysoké riziko neúspěchu, protože kvalitní produkt je vzácný. Běžně jsou k dostání dovozové, ale mají mírně „gumovou“ chuť a jsou příliš sterilní a každý Bulhar má rád, když je vůně bachoru trochu „taková“. Samostatně se syrový bachor musí loupat a pak dlouho vařit nebo použít tlakový hrnec, což proces značně prodlužuje.

Samotný recept je velmi jednoduchý

…A docela jednoduchý, jen několik kroků.

1. Vyjměte dva 170g želé bříška z obalu a nakrájejte je na velké kostky. Vložte je do hrnce, zalijte takovým množstvím vody, aby byly zakryté, a vařte na mírném ohni asi 20-30 minut.
2.Přidejte sůl podle chuti a trochu černého pepře.
3.Odstavte pánev z ohně a za stálého míchání přidejte tenkým proudem litr čerstvého mléka s vysokým podílem tuku.
4.Vývar přivedeme na mírném ohni k varu a během této doby v hrnci na středním ohni rozpustíme 1 lžíci másla.
5.Když máslo začne bublat, přidáme 1/2 lžíce papriky. Vývar se rozmíchá a přidá do hrnce.

O koření
Při podávání polévky se podává také obligátní pálivé koření (chilli) a česnek namočený v octu. Chuť pokrmu však můžete obohatit i během vaření.

Ještě chutnější bude, když do octa vložíte 1 bobkový list, trochu kmínu a 1 lžičku česneku. Otevře se tak bohatá paleta chutí, nad kterou se všem, které budete servírovat, bude tajit dech.

Proboha, nepřidávejte mouku!

Na některých místech, kde prodávají dršťkovou polévku, ji rádi kazí přidáním mouky rozředěné v troše vody. Nakonec však jíme spíše hustou polévku než polévku. Mouka také v mnoha ohledech „zabíjí“ autentickou chuť hostiny.

Několik triků, jak udělat domácí bachorovou polévku chutnější

Trik s česnekem s octem

Jak jsme již zmínili výše, povinný je nasekaný česnek namočený ve vinném nebo jablečném octu, ale toto koření může být mnohem chutnější a aromatičtější, pokud si ho připravíte noc předem. Nejlepší je použít sklenici s víčkem, protože pokud bude v hrnku, celý váš dům bude vonět jako stará cuketa. Jinak ale platí, že čím více se oba produkty vzájemně ovlivňují, tím chutnější je konečný výsledek. A pokud vydrží venku celý týden, není to žádný problém.

Dršťky podávejte horké

Jak říkávali staří lidé, pokud se vám z toho nepotí čelo a neteče vám z nosu, nejsou to dršťky! To platí zejména v případě, že jste se večer předtím přejedli topinek a dršťky jste použili k jejich „zapálení“. Bohužel, mnoho kaváren si ji dovolí podávat napůl studenou. Tak tuhle chybu nedělejte. A pokud někdo z vašich hostů z jakéhokoli důvodu dává přednost dršťkám při mírnější teplotě, nechte ho počkat.

Pro polevy

Čerstvý salát z listů hlávkového salátu a okurky a hranolky se sýrem jsou vždy skvělým nápadem. Nabídněte také čerstvě upečený chléb.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *