Kdo si spojuje omáčku s moukou, nic neví.

Milujete omáčky, ale nesnášíte mouku? Možná trpíte nesnášenlivostí lepku nebo si hlídáte kalorie. Ani v těchto případech se samozřejmě nemusíte vzdávat svých oblíbených jídel. Mouku lze nahradit mnoha způsoby. Záleží jen na tom, co vaříte, a na výběru správné ingredience. Existuje několik možností.

Zkuste škrob a zeleninu

Smíchejte kukuřičný nebo bramborový škrob s trochou vody. Tím zabráníte tvorbě hrudek v omáčce. Opatrně ho smíchejte s horkou tekutinou a přiveďte k varu. Tato možnost je vhodná zejména pro zeleninové nebo houbové pokrmy, ale hodí se i pro omáčky, které připravujete s těstovinami.

Ve stejném servisu si připravíte směs vařených brambor nebo nastrouhaných syrových brambor , kterou vložíte do jídla k vaření. Hodí se do všech omáček s bramborami nebo zeleninou. Můžete jím také zavářet polévky. Jen nezapomeňte, že tím jídlo obohatíte o spoustu kalorií. Obecně lze zeleninové pokrmy zahustit částí zeleniny, ze které se vaří a kterou rozmixujete. K tomuto účelu je ideální mrkev, cuketa nebo dýně. Totéž můžete udělat s luštěninami .

Zkuste droždí, sýr a křen

Kvasnicové vločky jsou vynikající k masům, smetanovým omáčkám a různým tmavým omáčkám. Mají mírně slanou chuť a stačí je vhodit do horké omáčky, nechat rozpustit a povařit.

Světlá omáčka se pěkně zahustí smetanovým sýrem. Tentokrát ji však před přidáním sýra nechte trochu vychladnout. Když se zahřeje, začne se vločkovat. Nakonec možná budete muset přidat více koření, aby pokrm získal bohatší chuť.

Křen je naopak vynikající k rybám nebo hovězímu masu. Čerstvý křen však používejte pouze na vaření a nikdy ho nepřidávejte přímo do omáčky. Nejprve ho osmahněte na pánvi s trochou tuku, smíchejte ho se strouhankou a pak ho vmíchejte do pánve.

Skvělé jsou také hnědé nebo celozrnné tousty.

Ovesné vločky zahušťují a spojují

Nezapomínejme na ovesné vločky. Hodí se do lehkých omáček, zeleninových jídel a polévek. Lze je dokonce použít místo mouky do buchet nebo karbanátků . Tam mohou díky své lepivosti nahradit nejen mouku, ale i vejce. Rohlík se nikdy nepoláme a bude hygieničtější.

Dále můžete použít rýžovou mouku . Pokud ji doma nemáte, rozemelte rýži v mixéru na prášek a použijte ji k vázání. Jen počítejte s tím, že omáčka začne houstnout o něco déle.

Obecně byste měli počítat asi se 2 čajovými lžičkami koagulantu na porci jídla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *