Červenou řepu jsem naskládala do sklenic a zalila ji touto marinádou. Tento recept mám od své babičky

Červená řepa je v Polsku jedním z nejoblíbenějších produktů. V závislosti na účelu použití se může připravovat různými způsoby. Představujeme jednoduchý recept na konzervování červené řepy na zimu v tradiční podobě.

Domácí červená řepa

Pečená nebo vařená a nakládaná červená řepa je uprostřed zimy skutečným objevem. A nejen to, takové zavařeniny jsou nezbytnou součástí tradiční polské večeře, zejména s mletými masovými kuličkami. Kromě toho nám dodávají potřebné vitaminy a mikroprvky právě v době, kdy je nejvíce potřebujeme, a nabídka zeleninových stánků nechává hodně na holičkách.

Vaření červené řepy ve sklenici je velmi jednoduché. Je také rychlé, ale jen pokud nepočítáme pečení červené řepy. Je však lepší ji péct než vařit, protože si zachová více užitečných látek.

Červená řepa ve sklenici

Ilustrace k tomuto receptu pocházejí z kanálu Schneller Koch. Autoři přišli s originálním nápadem připravit několik sklenic s červenou řepou, a to různými způsoby krájení. Nakrájená na tyčinky se dá žvýkat, plátky se hodí na saláty, nastrouhaná na jemném struhadle – na červenou řepu, a nastrouhaná na hrubém struhadle – na boršč.

Ingredience
3 kg červené řepy
2 lžíce soli
½ šálku octa
100 g cukru

Červenou řepu jsem naskládala do sklenic a zalila ji touto marinádou. Tento recept mám od své babičky

Konzervovaná červená řepa na zimu

Omyjte řepu a položte ji na plech vyložený alobalem a pečicím papírem. Přikryjte je druhým plátem alobalu. Můžete je také zabalit jednotlivě.

Zeleninu vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečte do změknutí, přibližně 1-1,5 hodiny , přičemž vidličkou zkontrolujte, zda již změkla. Upečenou řepu nechte vychladnout.

Mezitím vyvařte sklenice a víčka. Třílitrové sklenice by měly stačit, ale vždy je dobré mít něco po ruce.

Vychladlou řepu oloupejte tak, že z ní nožem seškrábnete slupku. Nakrájejte ji podle chuti – na tyčinky, plátky, čtvrtky – nebo ji nastrouhejte.

Přísady na marinádu smíchejte s litrem vody. Přimíchejte cukr a sůl, dokud se nerozpustí. Nakonec přidáme ocet, protože cukr se lépe rozpouští v kyselé vodě.

Červenou řepu vložte do sklenic a nechte 2-3 centimetry od okrajů. Naplňte je marinádou tak, aby zeleninu zcela zakryla. Poté je vložte do hrnce přikrytého utěrkou a zalijte horkou lázní do dvou třetin výšky. Pasterujte 20 minut ve vroucí vodě a nechte zcela vychladnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *