Máme rádi rychlá a snadná řešení a právě tuto preferenci splňují instantní výrobky. Jsou nepochybně pohodlné a užitečné v konkrétních situacích, ale sahat po nich každý den není dobrý zvyk.
Kávy 3 v 1 (ale i 2 v 1) jsou vlastně kávové nápoje, protože obsah kávy v takové „kávě“ obvykle dosahuje několika procent. A kvůli přísadám, z nichž většinu tvoří jednoduché cukry, tento nápoj nejenže nedokáže povzbudit, ale může způsobit i prudký pokles energie. Samozřejmě, že konzumace takových výrobků jednou za čas není škodlivá, ale již pravidelné sahání po sáčku s kávovým nápojem 3 v 1 není nejlepším postupem.
Další část článku pod videem
Škodlivost kávy 3 v 1. Proč po tomto nápoji nesáhnout?
Pohodlí je pravděpodobně jedinou výhodou kávy 3 v 1. S tímto výrobkem odpadá starost s přidáváním cukru do šálku a doléváním mléka. Hodí se také při kempování, krátkých výletech a v situacích, kdy se dostaví chuť na kávu, ale není třeba kupovat celé balení zrnkové kávy. Je dobré, když káva 3 v 1 zůstane nouzovou kávou. Horší je, když je povinnou součástí každého rána. Proč?
Především je důležité rozlišovat mezi dvěma produkty: instantní kávou a kávou 3 v 1. Není to tak docela pravda, že káva 3 v 1 je totéž co instantní káva, pouze s přídavkem mléka a cukru. Instantní káva je výrobek vyrobený ze 100 % káva, takže má podobné složení a vlastnosti a méně kofeinu. Takže nasypáním lžičky instantní kávy jednoduše získáte kávu, kterou si později můžete osladit a vybělit. A co takhle káva 3 v 1?
Složení kávy 3 v 1. Samotná káva tvoří jen několik procent
Ve složení kávy 3 v 1 najdete jen několik procent kávy (v níže uvedeném příkladu méně než 10 procent). Co tedy vyplňuje zbývajících 92 procent nápoje? Jak se píše na etiketě oblíbené kávy 3 v 1:
„Cukr, glukózový sirup, kokosový olej, káva (instantní káva (8,95 %); pražená káva, jemně mletá (0,05 %)), mléčná bílkovina, regulátor kyselosti: fosforečnany draselné, aroma, emulgátor: mono- a diglyceridy mastných kyselin.“
Káva 3 v 1 je především o cukru, který se na etiketách objevuje několikrát pod různými názvy. V daném případě se jedná o cukr a glukózový sirup. Ve složení zaujímají první, respektive druhé místo, takže právě tyto složky jsou nejpočetnější. Dále je to kokosový olej, mléčné bílkoviny, regulátory kyselosti, emulgátory – zkrátka složky, které se v kávě běžně nevyskytují a které si do šálků také sami nepřidáváme. Tím se káva 3 v 1 liší od instantní kávy s mlékem a cukrem.
Káva nepotřebuje chemické přísady, aby dobře chutnala. Většina lidí dokonce řekne, že káva 3 v 1 nehřeší nejlepší chutí a vůní. Kromě toho jsou sporné i její povzbuzující vlastnosti., protože samotná káva instantní má nízký obsah kofeinu, a pokud je v nápoji pouze 10 procent kofeinu, můžete sami dojít k závěru, že povzbuzující účinek kávy 3 v 1 prakticky neexistuje. Je třeba také zdůraznit, že glukózový sirup náhle a znatelně zvyšuje hladinu cukru v krvi.