Udělejte si listové těsto sami – pocítíte skutečný chuťový rozdíl.

Zkuste si listové těsto vyrobit sami a už nikdy ho nebudete chtít koupit v obchodě. Domácí listové těsto je ideální volbou pro milovníky čerstvého pečiva přímo z vlastní trouby. Tento recept vás naučí, jak připravit měkké a chutné obložené chlebíčky, které jsou ideální ke snídani, jako svačina nebo příloha k polévce či salátu. Překvapte svou rodinu domácím pečivem, díky kterému tak snadno zapomenou na jakékoli druhy z obchodu.

Složení

– 280 ml vody
– 1/2 kostky čerstvého droždí
– 500 g hladké mouky
– 2 lžičky soli
– 4 lžíce ghí

Na posypání: sezamová semínka, mák, případně kmín a hrubá sůl.

Postup
1) Příprava těsta: Droždí rozpustíme v teplé vodě. V míse smícháme hladkou mouku se solí, přidáme rozpuštěné sádlo a droždí rozmíchané s vodou. Uhněteme hladké těsto. Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2) Tvarujte bochánky: Vykynuté těsto rozdělte na 80g kousky. Každý kousek rozválejte do kuličky. Kuličky propíchejte děrovačkou Kaiser (nebo podobným nástrojem) a vytvořte typický vzor listového těsta. Kuličky těsta položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.

3) Pečení: Před pečením knedlíky lehce postříkejte vodou a posypte sezamem, mákem nebo kmínem a hrubou solí podle chuti. Pečeme v troubě předehřáté na 250 °C, dokud knedlíky nezezlátnou, asi 10-15 minut.

Tipy
Experimentujte s různými druhy mouky, abyste změnili chuť a strukturu obložených chlebíčků.
Pro bohatší chuť můžete do těsta přidat lžíci medu nebo cukru.
Domácí sendviče můžete také naplnit sýrem nebo šunkou, aby měly pikantnější chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *