Přidejte do kávy. Ničí rakovinné buňky

Ranní káva je pro mnoho lidí nezbytnou součástí dne. Její chuť lze obohatit různými přísadami, jako je skořice, med nebo kakao. Zvláštní pozornost si zaslouží kardamom – koření s užitečnými vlastnostmi, které se s kávou skvěle kombinuje. Stojí za to seznámit se s jeho úžasnými účinky.

Kardamom je rostlina z čeledi zázvorovitých. Pochází z tropických oblastí Asie, především z Indie a Srí Lanky. Vyznačuje se podzemním oddenkem, z něhož vyrůstají dlouhé tenké stonky.
Tyto stonky nesou podlouhlé kopinaté listy, které mohou dosáhnout značné velikosti.

Nejcennějším rostlinným materiálem kardamomu jsou semena eliptických plodů.
Tyto plody, nazývané také tobolky, obsahují malá tmavá semena, která se používají v kuchyni i v tradiční medicíně. Semena kardamomu jsou známá pro své intenzivně aromatické aroma a kořeněnou chuť, díky čemuž jsou oblíbenou přísadou mnoha pokrmů a nápojů.

V České republice se prodává kardamom vcelku i v prášku. Obsahuje mimo jiné: vitamin C, vitaminy skupiny B, železo, vápník, sodík, hořčík, zinek, fosfor, draslík a silice. Díky těmto složkám má kardamom antivirové, antibakteriální, zahřívací, protizánětlivé a protikřečové účinky. Jedním z hlavních přínosů tohoto koření je jeho příznivý vliv na trávicí systém.

Kardamom podporuje tvorbu trávicích šťáv a je užitečný při léčbě žaludečních potíží, chronické gastritidy, žaludečních vředů a kardiovaskulárních onemocnění.

Vědci z Florida A&M University prokázali, že kardamom může mít léčivý potenciál nejen při zánětech střev, ale také při pokročilých stadiích rakoviny tlustého střeva.

Proč přidávat kardamon do kávy?

Kardamom může být díky svým protirakovinným účinkům cenným prvkem ve stravě pacientů s rakovinou prsu a prostaty. Látky obsažené v kardamomu navíc posilují odolnost organismu vůči sezónním infekcím a pomáhají při léčbě zánětů horních cest dýchacích.

Kardamom má citronovo-zázvorové aroma a kořeněnou chuť, díky čemuž je skvělým zahřívacím nápojem. Je proto oblíbenou přísadou do kávy, zejména v Turecku, ale mnoho příznivců si získává i v Polsku. Kardamom se používá také v kuchyni jako přísada do čaje, koktejlů, sladkého pečiva, masových pokrmů a rýžových jídel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *