Nastrouhaná řepa je s touto přísadou ještě chutnější. Každý rok dělám více než jednu dávku

Strouhaná řepa je jednou z nejoblíbenějších zavařenin, které na zimu připravujeme. Koho nudí tradiční verze, může vyzkoušet rozšířený recept. Čas od času se vyplatí přidat do našich sklenic něco nového.

Strouhaná řepa ve sklenici

Není těžké ji uhodnout. Odkud pramení obliba výrobků z červené řepy? Pro mnohé jsou tyto sladké bulvy se zemitou chutí jednou z nejlepších možností zeleninového salátu . Zejména proto, že je velmi snadné zabalit je na zimu do sklenic a takové konzervování přináší mimořádně chutné výsledky.

Chuť strouhané červené řepy však lze ještě vylepšit . Velmi často k nim přidáváme jablko, které jim dodá sladkokyselou, šťavnatou a osvěžující složku. V tomto receptu však najdeme nový zdroj zeleninové sladkosti: červenou papriku.

Nastrouhaná řepa je s touto přísadou ještě chutnější. Každý rok dělám více než jednu dávku

Pečená řepa ve sklenici

Koláčová řepa se obvykle připravuje z vařené zeleniny. Vyplatí se však nahradit vaření pečením. Červená řepa z trouby si zachovává více výživových hodnot, protože ji jednoduše nevyléváme s vodou.

Ingredience
2 kg červené řepy
½ kg paprik
3 cukrové cibule
½ šálku vína nebo jablečného octa
½ šálku rostlinného oleje
⅓ šálku cukru
Sůl pepř

Nastrouhaná červená řepa a pepř

Řepu omyjte, osušte a zabalte jednotlivě do alobalu. Položte ji na plech a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte, dokud není upečená (kontrolujte vidličkou), 60 až 90 minut. Po upečení je přelijte studenou vodou do hrnce a oloupejte.

Řepu nastrouhejte na hrubém struhadle . Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Také papriku nakrájejte velmi najemno a odstraňte semínka.

Do hrnce nalijte olej, ocet a půl šálku vody. Zahřejte je a přidejte cukr, dvě lžičky soli a dvě pevné špetky pepře. Když se ingredience promíchají, přidejte do hrnce zeleninu : cibuli a papriku. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 10 minut .

Do hrnce přidáme nastrouhanou červenou řepu. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte na mírném ohni dalších 10 minut. Poté přendejte nastrouhanou řepu do sterilizovaných sklenic.

Ty, které jsou určeny ke konzumaci během několika následujících týdnů, by se měly nechat vychladnout dnem vzhůru. Pokud mají přečkat zimu, měly by se nejprve pasterizovat po dobu 20 minut. Jakmile sklenice v obrácené poloze zcela vychladnou, měly by se přemístit do spíže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *