Rajčata jsem nakrájela a dala do sklenic. V zimě mi za to všichni děkují

 

Zachovejte si chuť rajčat i na zimu. Zavařeniny z nich připravené se stanou základem mnoha chutných pokrmů. Naučte se recept a vyzkoušejte tento způsob a budete je připravovat každou sezónu. Rajčata sklizená v létě ještě nikdy nechutnala tak dobře.

Sezóna rajčat

Mnoho majitelů pozemků již sklidilo první rajčata. Ta sezónní, sklizená z vlastní zahrádky nebo koupená na trhu přímo od pěstitele, chutnají mnohem lépe. Ta nejlepší jsou nejen šťavnatá, ale také přitahují svou jedinečnou vůní.

Bohužel jsou k dostání pouze v létě, ale naštěstí existuje recept, který se dozvíte dále v článku. Díky němu si zachováte jejich chuť i do zimy. Stačí je nakrájet a zalít připravenou marinádou. Vaše rodina vám bude vděčná za to, co z nich připravíte.

Nejen rajčata

Nejdůležitější ingrediencí jsou především rajčata. Dbejte tedy na to, aby byla čerstvá a zralá. Kromě nich budete potřebovat také ingredience na marinádu. Není jich mnoho a navíc mnohé z nich můžete mít ve své kuchyni. Co budete potřebovat, se dozvíte, když si přečtete níže zveřejněný seznam.

Složení: Složky, které se nacházejí na trhu, jsou v souladu se zákonem o potravinách:

  • 4 kg rajčat
  • 2 lžičky soli na zavařování
  • 1 lžička cukru
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 pálivá paprika

Recept na rajčata v marinádě

Začněte tím, že do hrnce vložíte 1,5 kilogramu rajčat. Spařte je 2 minuty vroucí vodou a poté je zalijte studenou vodou. Oloupejte zeleninu ze slupky a poté ji nakrájejte na malé kostičky. Rajčata vložte do vyvařených sklenic. Nechte v nich trochu volného místa.

Zbylá rajčata důkladně omyjte a nakrájejte na malé kousky. Přendejte je do hrnce spolu s lístky bazalky, nakrájenou feferonkou a rozmixujte na hladkou pastu. Přisypte sůl a cukr. Přísady promíchejte a po uvaření vařte 15 minut. Vzniklou marinádou zalijte rajčata ve sklenicích. Pevně je uzavřete a poté rajčata pasterujte 25 minut. Zavařeniny skladujte na chladném místě a vydrží vám až do zimy.

marináda z granátových jablek.jpg

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *