Neuvěřitelná chuť koláče: cuketa, broskve, listové těsto, skořice a vanilka – dokonalá kombinace!

Připravte si voňavý a lahodný cuketový koláč s broskvemi nebo jiným ovocem a drobenkou. Máte doma cukety? Právě hojnost máslové drobenky láká k mlsání ihned po vytažení z trouby.

Co upéct z cuket

Cuketa je skvělá surovina, která se hodí jak do slaných, tak do sladkých jídel. Cuketa má jemnou chuť, a proto má univerzální použití . S její pomocí můžete připravit lahodné pečivo, aniž byste si uvědomili, že se uvnitř skrývá zelenina.

Středně velké a menší kousky , krásně šťavnaté a s měkkou slupkou, jsou nejlepší pro přípravu dezertů . Můžeme z ní upéct například koláč, perník nebo například ovocný koláč s drobenkou.

Jak získat zdravý drobek

Milovníci drobenky si ji nenechají ujít a nejraději by, aby tvořila polovinu dortu. Nejlepší drobenka je mírně křupavá a aromatická , neměla by být příliš drobivá a sypká. Základem je správný poměr surovin, tj. dva díly (nebo 1,5 dílu) mouky (hrubé nebo polohrubé, může být i celozrnná nebo pohanková) na 1 díl cukru (krupicového, krystalového, třtinového) a 1 díl tuku. Vše prohněteme prsty a těsto je hotové.

Ale můžeme si pohrát s drobenkou a doplnit ji vanilkou nebo skořicí . Díky žloutku nebo medu bude směs křehká a křupavá. Místo mouky můžeme použít jemné ovesné vločky nebo dětskou krupičku. Část mouky můžeme nahradit rozmixovanými nebo nasekanými ořechy (vlašskými, lískovými nebo mandlemi), strouhaným kokosem, mákem nebo rozmixovanými piškoty.

Máslo přidávejte studené, bude se vám s ním lépe pracovat.

Jak připravit „Cuketový koláč s broskvemi a drobky“

Na plech budete potřebovat :
400 g cukety,
350 g polohrubé mouky,
180 g moučkového cukru,
1 vanilkový cukr,
1/2 lžičky mleté skořice ,
3 vejce,
100 ml másla,
1 kvásek,
citronová kůra,
mléko
a čerstvé broskve (nebo kompot).
Drobenka:
Potřebujeme: 150 g polohrubé mouky,
100 g másla
a 100 g moučkového cukru.

Jak na to.

1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2.Oloupanou cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle.
3. Smíchejte všechny ingredience na těsto.
4. Pokud je příliš husté, přidejte trochu mléka.
5. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem.

6.Broskve nakrájejte na plátky. V míse připravte drobenku smícháním cukru, másla a mouky.
7.Broskve položíme na těsto a posypeme je strouhankou. 8.Pečte v předehřáté troubě do růžova.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *