Ostružinová tinktura – tradiční recept na ostružinovou tinkturu

Ostružinová tinktura připravená podle tradičního receptu je kvintesencí letní chuti. Tato voňavá tinktura vás v zimě zahřeje a naplní váš domov ovocnou chutí. Výroba ostružinové tinktury je jednoduchá a požitek z domácího nápoje je k nezaplacení.

Srpen a září jsou ideální dobou pro přípravu voňavé rubínově červené ostružinové tinktury. K přípravě tinktury jsou zapotřebí dva kilogramy zralých ostružin. Pro tinkturu vybírejte pouze plně zralé, černé plody bez červených skvrn. Je nutné vyhodit všechny plesnivé, rozdrcené nebo zkažené plody.

Tradiční ostružinová tinktura

Ostružiny omyjte, položte na papírovou utěrku a osušte. Na dva kilogramy ostružin potřebujete přibližně jeden kilogram cukru. Ovoce vložte do sklenice, lehce přitlačte a promíchejte s cukrem. Přitlačte tak, aby ve sklenici nezůstaly žádné vzduchové bubliny. Po dvou dnech hmotu zalijte alkoholem tak, aby tekutina pokryla ovoce.

Skladujte v temnu a po dvou měsících přelijte přes kávový filtr nebo filtrační papír, aby zůstaly částečky ovoce. Hmotu lze přecedit přes sítko. Nejlepší je však omezit kontakt tekutiny se vzduchem, aby barviva neoxidovala a tekutina neztratila svou krásnou barvu. Lahve pevně uzavřete a uložte je do sklepa nebo na jiné chladné a tmavé místo alespoň na šest měsíců (lépe na rok).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *