Odborníci tvrdí, že ti, kteří pijí kávu po ránu, dělají vážnou chybu.

Všichni se spoléháme na to, že nám káva pomůže přežít den, ale podle odborníků ji mnozí z nás pijí v nesprávnou dobu.
Ranní káva hned po otevření očí je teoreticky nejlepší způsob, jak si udržet energii po celý den.

Milovníci kávy zkoumali, jak může síla naší oblíbené kávy ovlivnit přirozený rytmus těla, a zjistili, kdy je nejlepší vychutnat si první dávku kofeinu .

Mluvčí společnosti Oddy Knocky Coffee uvedl: „Pít ráno kávu rovnou nemusí být nejlepší nápad, pokud chceme zůstat vzhůru a neomdlít v určitém okamžiku během dne. Vše však souvisí s přirozeným rytmem našeho těla. Tělo produkuje adenosin, který způsobuje ospalost, a kortizol, tzv. stresový hormon. Obě tyto chemické látky ovlivňují účinnost denní dávky kofeinu.

Dále uvedl: „V důsledku toho se kofein v těle zvyšuje: „ Adenosin začíná na nízkých hladinách ráno po probuzení a jeho hladina se v průběhu dne stále více zvyšuje. Kortizol naproti tomu dosahuje svých nejvyšších hladin v ranních hodinách“.

„Pití kávy hned po probuzení pravděpodobně není nejlepší způsob, jak udržet vnitřní biologické hodiny v chodu, protože bojuje s jinými chemickými látkami v mozku, které se snaží ovlivnit vaše tělo různými způsoby,“ poznamenává.

„Tento střet chemikálií vás po ránu rozruší a způsobí, že jste nesoustředění a neproduktivní. Je to pravý opak toho, co pro nás má káva dělat,“ dodává.

Tady je profesionální tip:
„První šálek kávy si dejte asi hodinu po probuzení, ne dříve.
Hladina kortizolu se tak uvolní a kofein bude moci správně působit.“ .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *