Po mnoho let používaly matky a babičky v SSSR právě tento recept, aby získaly rajčata dokonalé chuti. Je to osvědčený recept, sklenice se výborně skladují i při pokojové teplotě. Hlavní tajemství spočívá v poměru pro marinádu.
Na sklenici o objemu 3 litry je třeba vzít:
– rajčata – asi 2 kg malých rajčat
– koření
– cibule (nakrájejte čtvrtinu střední cibule na půlkolečka),
– česnek (3 stroužky), kopr,
– rybízový list, – třešně (po 2-3 ks)
– sůl – 2 polévkové lžíce.
– cukr – 4 polévkové lžíce.
– 9% ocet – 4 polévkové lžíce.
Omytá rajčata (měla by být propíchnutá párátkem, aby při nalévání nepraskla kůže) vložit do připravených čistých sklenic. Předem na dno by se měly dát třešňové listy, rybíz, nakrájený česnek a cibule, snítky kopru.
Rajčata zalijte vroucí vodou a nechte je stát asi 8-10 minut, poté vodu slijte do hrnce a znovu přiveďte k varu. V této době do sklenic nasypeme 2 lžíce soli, 4 lžíce cukru a zalijeme 4 lžícemi 9% octa. Poté se zalijí vroucí vodou, uzavřou sterilizovanými víčky a otočené dnem vzhůru se postaví na podlahu, přikryjí dekou a nechají se až do úplného vychladnutí.
Velmi jednoduché, ale velmi chutné. Tento recept byste mohli předat mladším členům rodiny.