Pečené sladké brambory jsou ideálním vegetariánským pokrmem nebo přílohou k masovým jídlům. Skvěle nahradí tradiční brambory a vaše večeře bude vynikající. Tajemství chuti zapečených sladkých brambor podle tohoto osvědčeného receptu spočívá v přidání známého italského sýra. Seznamte se s tímto jednoduchým receptem na chuťově výrazné pečené sladké brambory.
Které sladké brambory chutnají nejlépe?
Sladké brambory neboli batáty jsou zeleninou, která je ceněna nejen pro svou lahodnou chuť. Jsou pokladnicí vitamínů, minerálů a živin. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, vlákninu, vitaminy B, A, C a D. Mají protizánětlivé účinky, upravují činnost střev a jsou prospěšné pro zrak. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Sladké brambory jsou k dostání téměř v každém obchodě a lze je koupit bez ohledu na roční období.
Sladké brambory hrají v tomto jednoduchém receptu hlavní roli. Jejich chuť umocňuje koření a bylinky, které jim dodávají příjemné aroma. Ke sladkým bramborám se přidává další produkt. Je jím italský parmezán, který dokonale propojuje chutě a dělá tento vegetariánský pokrm tak chutným a aromatickým. Pokrm doplňuje lehká omáčka na bázi řeckého jogurtu s česnekem a kořením. Zapečené sladké brambory připravené podle tohoto jednoduchého receptu mají vynikající chuť.
Jak připravit sladké brambory pečené v troubě?
Recept na měkké, aromatické a jednoduše lahodné pečené sladké brambory je velmi jednoduchý a rychlý. Příprava zabere jen několik minut. O zbytek práce se postará trouba. Zatímco se sladké brambory pečou, připravte si jogurtovou omáčku. Sladké brambory pečené v troubě jsou vynikající teplé, ale neméně chutné jsou i po vychladnutí. V této verzi se mohou stát originálním občerstvením na večírek .
Jak tedy upéct lahodné sladké brambory s parmazánem v troubě?
S tímto jednoduchým a rychlým receptem se vám nic nepovede. Pokrm se povede hned napoprvé a bude chutnat úžasně.
Krok 1 – omyjte a nakrájejte sladké brambory na poloviny.
Krok 2 – sladké brambory potřete olivovým olejem, ochuťte bylinkami a kořením.
Krok 3 – sladké brambory upečte v troubě.
Krok 4 – připravte si jogurtovou omáčku na pečené sladké brambory.
Jak péct syrové sladké brambory?
Sladké brambory připravené podle tohoto receptu jsou vynikající a nevyžadují složité kroky. Sladké brambory není třeba loupat ani vařit. Stačí je důkladně umýt, osušit a rozkrojit na polovinu. Syrovou zeleninu jednoduše ochuťte sušenými bylinkami a kořením. Formu se syrovými batáty vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 35 minut. Na konci pečení posypte půlky brambor strouhaným parmazánem a ještě několik minut zapečte. Zapečené sladké brambory s parmazánem podávané s jogurtovou omáčkou a čerstvými bylinkami.
SUROVINY
2 VELKÉ BAMBORY
1/4 ŠÁLKU STROUHANÉHO PARMEZÁNU
2 LŽÍCE OLIVOVÉHO OLEJE
1 LŽIČKA SUŠENÉHO TYMIÁNU
1 LŽIČKA SUŠENÉHO OREGANA
SŮL A PEPŘ
SOUCE:
200 G ŘECKÉHO JOGURTU
1 STROUŽEK ČESNEKU
SŮL A PEPŘ
OBSAHUJE:
2 LŽÍCE NASEKANÝCH ČERSTVÝCH BYLINEK (PETRŽEL, KOPR, ZELENÁ CIBULKA, BAZALKA)
jak budeme postupovat
Sladké brambory důkladně omyjte a osušte.
Rozkrojíme je na poloviny a potřeme olivovým olejem.
Dochutíme solí a pepřem.
Položte je na plech vyložený pečicím papírem. Povrch posypeme tymiánem a oreganem.
Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 35 minut.
Vyjměte formu z trouby.
Sladké brambory posypeme strouhaným parmazánem a vložíme zpět do trouby. Zapékejte asi 3 minuty, dokud se sýr nerozpustí.
Připravte omáčku. Jogurt smíchejte s prolisovaným česnekem.
Dochutíme solí a pepřem.
Upečené sladké brambory přelijte jogurtovou omáčkou a posypte čerstvými bylinkami.
Podávejte jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k večeři.