Menemen je zdravá turecká snídaně. Lepší než míchaná vajíčka a shakshuka.

 

  1. Menemen je turecká snídaňová specialita, která někomu připomíná míchaná vajíčka a někomu shakshuka.
  2. Menemen je vhodný jako první jídlo, které vám hned po ránu dodá energii.
  3. Kombinace vajec se zeleninou a aromatickým kořením zaručuje kulinářský svátek.
  4. Po konzumaci pokrmu si můžete být jisti, že pocit sytosti s vámi zůstane delší dobu.
  5. Další příběhy, jako je tento, najdete na domovské stránce Onetu.

Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, proto by měla být nejen chutná, ale také výživná. Turecká kuchyně nabízí mnoho chutných kombinací a bohatá dostupnost mořských plodů, čerstvé zeleniny a orientálního koření, umožňuje skládat nezapomenutelné chutě. Strava obyvatel této rozmanité země je založena na mnoha ingrediencích, mezi nimiž převažuje zelenina, maso a mléčné výrobky, takže turecká snídaně s vejci v hlavní roli je skvělým nápadem pro milovníky originálních receptů.

Turecká míchaná vejce menemen – zdravotní výhody

Menemen je nejen chutný, ale také velmi zdravý pokrm se spoustou vitamínů. Rajčata a papriky obsažené v míchaných vejcích mají spoustu antioxidantů, které neutralizují volné radikály. Tím však zdraví prospěšné vlastnosti charakterizovaného pokrmu nekončí. Rajčata mají železo, draslík a hořčík, navíc jsou zdrojem vitaminu A, C a kyseliny listové. Zelené papriky zase obsahují vitamin B6, C, K a také flavonoidy s protizánětlivými účinky.

Turecká míchaná vejce menemen jsou také vynikajícím zdrojem vlákniny, která podporuje trávení a reguluje hladinu cukru v krvi. Po konzumaci takového jídla se cítíme zasyceni po úctyhodně dlouhou dobu a nemáme potřebu neustále mlsat. Za zmínku stojí také vejce, která mají dostatek bílkovin, jež jsou stavebním kamenem našich svalů a kostí. Tato složka má také vliv na zdravý vzhled naší pleti, vlasů a nehtů a hlavně posiluje imunitní systém.

Menemen – turecká snídaně s vejci. Recept

Menemen je často přirovnáván k šakšúce, i když se od ní liší tím, že se vejce se smíchají se všemi ingrediencemi -. bez dušení pod pokličkou, jako je tomu u shakshuky. Výsledkem je míchaná vaječina plná aromatických chutí, kterou se vyplatí podávat s křupavým chlebem, i když Turci ji obvykle jedí spolu se sezamovými bagetami nebo kynutými rohlíky.

Pokrm se obvykle smaží na olivovém oleji, který mu dodává další výraznou chuť, ale nic vám nebrání použít i jiné druhy tuku. Jaké produkty je třeba připravit, aby byla turecká snídaně fantastická?

Ingredience: 1:

  1. 5 vajec,
  2. malinová rajčata (volitelně z plechovky),
  3. 1 kus zelené nebo červené papriky,
  4. 1 kus cibule,
  5. 3 stroužky česneku,
  6. sůl,
  7. mletý černý pepř,
  8. sladká paprika,
  9. 1 špetka chilli,
  10. Petržel (na posypání).

Příprava:

  1. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Mezitím spařte rajčata, opatrně je oloupejte ze slupky a nakrájejte je na kostičky. Papriky nakrájejte na tenké plátky a nezapomeňte je zbavit semenných hnízd ze středu.
  2. Oloupejte a prolisujte 3 stroužky česneku, přidejte je k předem osmažené cibuli spolu s ostatní zeleninou. Celé to promíchejte a ještě několik minut smažte, aby papriky trochu změkly a odpařila se z nich voda.
  3. Poté osolíme, přidáme mletý černý pepř, přidáme špetku chilli a sladké papriky a vše důkladně spojíme.
  4. Nakonec rozšlehejte vejce a všechny složky decentně promíchejte. Takto připravené meníčko položíme na talíř a navrch ozdobíme nadrobno nasekanou petrželkou.

Děkujeme, že jste náš článek dočetli až do konce.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *