Skvělý nákyp s cuketami, mletým masem a bramborami

Skvělý nákyp s cuketami, mletým masem a bramborami – jídlo, které potěší každého. Připravuje se jednoduše a rychle. Jeho velkou výhodou je, že stačí vložit všechny ingredience do trouby a asi na 40 minut na něj zapomenout. Kastrol z cuket, boloňské rajčatové omáčky a brambor má jen jednu nevýhodu – z talíře zmizí mrknutím oka. Lahůdky!

Výhody cuket

Cuketa je všestranná zelenina s mnoha zdravotními a kulinářskými výhodami. Zde jsou některé z výhod cukety:

Nízkokalorická: cuketa je nízkokalorická, takže je skvělou volbou pro lidi, kteří si hlídají váhu.
Vysoký obsah vody : cuketa je zelenina, která se skládá převážně z vody, která pomáhá při hydrataci organismu.
Bohatá na živiny : obsahuje vitaminy A, C, K, vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je draslík, hořčík a mangan.
Vysoký obsah vlákniny . Vláknina v cuketách podporuje trávení, pomáhá udržovat zdraví střev a může pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi.
Antioxidanty : cukety obsahují antioxidanty, jako je lutein a zeaxantin, které podporují zdraví očí a mohou chránit před degenerativními onemocněními.
Podpora imunitního systému : díky obsahu vitaminu C cukety podporují imunitní systém a pomáhají v boji proti infekcím.
Kulinářská všestrannost : lze ji jíst syrovou, vařenou, pečenou, grilovanou nebo přidávat do polévek, salátů, nákypů a mnoha dalších pokrmů.Nízký glykemický index : cukety mají nízký glykemický index, což znamená, že nezpůsobují prudké zvýšení hladiny cukru v krvi, což je vhodné pro osoby s cukrovkou nebo inzulinovou rezistencí.
Snadné pěstování : je nenáročná na pěstování, díky čemuž je oblíbenou zeleninou na domácích pozemcích.
Podpora zdraví srdce : draslík obsažený v cuketách pomáhá regulovat krevní tlak, což může podpořit zdraví kardiovaskulárního systému.
Zařazení cukety do každodenního jídelníčku může přinést mnoho zdravotních výhod a také zpestřit a obohatit vaše jídla.

Složení

500 g mletého vepřového nebo drůbežího masa
1 kg brambor
3 cukety
2 cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce oleje
300 ml rajčatového protlaku
2 lžičky provensálských bylinek
2 lžičky sušené nebo čerstvé bazalky
1 lžička granulovaného česneku
1 lžička mletého pepře
Cukr a sůl podle chuti
100 g strouhaného žlutého sýra
2 lžíce nasekaných bylinek: pažitka, petrželka, lístky bazalky

Příprava krok za krokem

Brambory oloupejte, nakrájejte na silné plátky, spolu se 2 stroužky česneku je vhoďte do osolené vroucí vody a uvařte. Brambory by měly být téměř uvařené, ale ne rozvařené. Na pánvi rozehřejeme tuk, přidáme nakrájenou cibuli a 2 stroužky česneku a osmažíme je do průhledna. Přidáme mleté maso a za častého míchání smažíme do hněda. Přidejte rajčatový protlak, půl šálku vody a koření. Povaříme, dochutíme cukrem a solí. Velkou formu na pečení vymažeme olejem. Na dno položíme plátky brambor, na ně rajčatovou omáčku, polovinu nastrouhaného sýra, plátky cukety a posypeme zbylým sýrem a nasekanými bylinkami. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *