Cuketové lívance s bramborami jsou jednoduchým a chutným pokrmem, který si zamiluje celá rodina. Tento recept je ideální pro letní dny a je skvělou alternativou k obvyklým smaženým cuketám. Pro ještě lepší chuť je podávejte s dresinkem ze zakysané smetany.
Složení
Palačinky
1 cuketa (250 g)
1 brambora (250 g)
3 vejce
1 šálek mléka (250 ml)
1 hrnek hladké mouky (130 g)
1 čajová lžička kvásku
2 lžíce rostlinného oleje
1/2 lžičky soli (nebo podle chuti)
Zelená cibule (nakrájená)
Kopr (nasekaný)
Rostlinný olej na smažení
Zálivka ze zakysané smetany
200 g zakysané smetany
2 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce citronové šťávy
1 stroužek česneku (prolisovaný)
Sůl a pepř na dochucení
Nasekané bylinky (petržel, zelená cibulka) – podle potřeby.
Metoda
1) Připravte si zeleninu: Odřízněte konce cuket a nastrouhejte je nahrubo do mísy. Oloupejte a omyjte brambory, nastrouhejte je nahrubo a přidejte je k cuketám. Promíchejte a promíchejte.
2) Příprava těsta: V samostatné míse rozbijte vejce, přidejte mléko a dobře vyšlehejte metličkou. Do směsi prosejte mouku a prášek do pečiva a promíchejte do hladka. Přidejte máslo a sůl a promíchejte.
3) Spojení: Těsto vlijte do mísy se zeleninou a dobře promíchejte. Poté přidejte nasekanou zelenou cibulku a kopr a ještě jednou promíchejte.
4) Smažení palačinek: Rozpalte pánev na středním ohni a potřete ji olejem. Na rozehřátou pánev nalijte těsto a vytvarujte palačinku. Smažte, dokud nebudou z obou stran zlatavé. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
5) Příprava zálivky: V misce smíchejte zakysanou smetanu, hořčici, citronovou šťávu a rozmačkaný česnek. Podle chuti přidejte sůl a pepř. Přidejte nasekané bylinky, pokud je používáte. Zálivku můžete použít ihned nebo ji nechat 30 minut v chladničce, aby se rozvinula její chuť.
Podávání: Palačinky podávejte teplé s připraveným dresinkem ze zakysané smetany.
Závěr
Cuketové lívance s bramborami jsou chutným a snadným pokrmem, který se skvěle hodí k letnímu obědu nebo večeři. Tento recept je rychlý na přípravu a je skvělou alternativou k tradičním smaženým cuketám. Pro dokonalou chuť podávejte s dresinkem ze zakysané smetany.