Perfektní fazole ve sklenicích na zimu

Dokonalé fazolky ve sklenicích na zimu jsou snem každé hospodyňky. Zvláště pokud máme přístup k bohaté úrodě pevných a šťavnatých zelených fazolek. Stačí jen ohřát domácí fazolky z plechovky a máte hotový doplněk k večeři.

Zelené fazolky v konzervě

Konzervované zelené fazolky vyžadují dvojitou pasterizaci v pravidelných intervalech. Jinak se na nich vytvoří spory bakterií a plísní a zničí naši práci.

Proč tomu tak je? Fazole jsou bohaté na bílkoviny a sacharidy, které jsou skvělou potravou pro bakterie a plísně. Tyto mikroorganismy se mohou rychle množit a způsobovat kažení konzervovaných potravin. Pokud nejsou fazole a výrobky z nich při konzervování řádně sterilizovány, mohou obsahovat bakteriální spory. To může vést ke zkažení, i když je výrobek uzavřen ve vzduchotěsném obalu. Je také důležité, aby fazole měly přirozeně neutrální pH, které nebrání růstu mikroorganismů. Procesy s nízkou kyselostí jsou náchylnější k růstu bakterií, takže kyselé prostředí (např. přidání octa) může pomoci s konzervací.

Při přípravě fazolových produktů je velmi důležitá hygiena: umyjte si ruce a sterilizujte veškeré nádobí, se kterým přijdou fazole do styku .

Složení
6 kg zelených nebo žlutých fazolí
2 hlavy česneku
Cukr
Sůl
Voda
12 sklenic o objemu 0,9 litru.

Příprava krok za krokem

1. Odřízněte konce fazolových lusků, omyjte je, vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu.
2. Od okamžiku varu vařte 5 minut. Sceďte a nechte vychladnout. Fazolové lusky naaranžujte ve svislé poloze do čistých a sterilizovaných sklenic.
3. Do každé sklenice nasypte 1 lžičku cukru, 1 lžičku soli a 1 stroužek syrového česneku.
4. Sklenice naplňte studenou vodou tak, aby na povrchu zůstala asi 1 cm. 5. Sklenice umístěte do speciálního zavařovacího hrnce s vložkou nebo do velkého hrnce vystlaného látkou. Naplňte je vodou do 2/3 sklenice a přikryjte víčkem. Přiveďte k varu. Poté snižte výkon hořáku, aby voda jen mírně bublala, a vařte pod pokličkou 60 minut.
6. Horké sklenice vyjměte a nechte je 24-36 hodin stát. Po 24 hodinách, nebo pokud jsou studené, po 36 hodinách, vložte sklenice zpět do hrnce, naplňte je vodou do 2/3 výšky a přiveďte k varu.
7. Od okamžiku, kdy voda začne vřít, vařte na mírném ohni po dobu 60 minut. Sklenice vyjměte a nechte vychladnout. Vychladlé sklenice označte datem pasterizace a odneste je do spíže nebo sklepa. Takto připravené fazole lze skladovat až 12 měsíců.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *