Jak si doma připravit dokonalou friscu

Jak si doma připravit dokonalou friscu

Získejte dokonalou, pevnou a lahodnou šlehačku podle tohoto jednoduchého a účinného receptu!

Složení: 1:

  • 1 litr tekuté smetany (minimálně 30 % tuku)
  • 50 g moučkového cukru
  • Trochu vanilky (lusk, extrakt nebo vanilkový cukr)

Příprava:

  1. Chlazení krému: Než začnete, ujistěte se, že je smetana ke šlehání dobře vychlazená. Uchovávejte ji v chladu alespoň 3-4 hodiny. Teplá smetana se může rozkrojit a nebude ji možné zafixovat.
  2. Příprava pokrmu: Nalijte smetanu do hluboké vysokostěnné mísy. Pokud používáte kovovou mísu, zchlaďte ji předem v mrazáku.
  3. Šlehání smetany: Mixér používejte 5 minut při nízkých otáčkách, abyste zabránili rozstřikování. Mísu přikryjte kuchyňskou utěrkou nebo sáčkem. Když se šlehačka začne spojovat a zvětšovat svůj objem, zvyšte rychlost mixéru. Pokračujte, dokud nebude smetana krémová, ale ne příliš tuhá.
  4. Přidejte cukr a vanilku: Přidejte moučkový cukr a vanilku. Nepoužívejte toastový cukr, protože z něj zůstává voda. Komerční moučkový cukr obsahuje potravinářský škrob, který pomáhá spojit krém. Přidejte 2 polévkové lžíce moučkového cukru (asi 40-50 g) na 1 čtvrt litru smetany (nebo 1 čajovou lžičku na 200 ml). Šlehačku šlehejte při nízkých otáčkách jen několik sekund, dokud se moučkový cukr nesjednotí.
  5. Finální úprava: Šlehačku vyšlehejte do hladkého krému: Šlehačka ztuhne a stane se pevnou a hustou. Pokud je šlehačka správně ušlehaná, lze ji uchovat v chladničce a použít ke zdobení dortů a sušenek.

Bonusový recept: Šampaňský krém na dorty a zákuskyJak si doma připravit dokonalou friscu

Dodejte svým dezertům trochu rafinovanosti s tímto lahodným šampaňským krémem!

Složení: 1:

  • 2 žloutky
  • 3 lžíce moučkového cukru s příchutí vanilky
  • 200 ml šampaňského
  • 100 g bílé čokolády
  • 6 plátků bílé želatiny nebo 10 g želatinových granulí
  • 150 g másla (80 % tuku)
  • 200 ml smetany ke šlehání

Příprava:

  1. Zvlhčující želatina: Namočte plátky želatiny na 10 minut do studené vody. Pokud používáte želatinový granulát, přidejte na něj 2-3 lžičky vody.
  2. Příprava žloutkové směsi: Žloutky smíchejte se 2 lžičkami moučkového cukru do krémové konzistence. Přidejte šampaňské a jemně promíchejte do hladka.
  3. Vaření v bain-marie: Směs vložte do kovové mísy a vařte v bain-marie za stálého míchání metličkou do krémové konzistence.
  4. Přidejte čokoládu: Jakmile je směs krémová, přidejte bílou čokoládu nalámanou na malé kousky a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte vychladnout a poté přidejte hydratovanou a scezenou želatinu. Dobře promíchejte a mísu dejte do chladničky, dokud směs nezačne mírně tuhnout.
  5. Vymíchání másla: V samostatné míse smíchejte máslo pokojové teploty s 1 lžící moučkového cukru do nadýchané konzistence. Přidejte smetanovou směs a míchejte asi 1 minutu.
  6. Zapracujte šlehačku: Šlehačku ušlehejte do nadýchané konzistence a pak ji stěrkou vmíchejte do šlehačky a jemně míchejte, dokud se dokonale nespojí. Šlehačku uchovávejte v chladu až do doby, než bude připravena k použití.

Tip na závěr:

Pro dosažení nejlepších výsledků postupujte podle těchto pokynů. Šlehačka a šampaňský krém dodají každému dortu nebo cupcaku nádech rafinovanosti a chuti! Užijte si to a pokračujte v přípravě!

Předchozí článekPečená kuřecí křidélka s pečenou rýží – Snadný recept na jedné pánvi
Další článekCo vlastně dávat do mouky při výrobě řízků. Tajná přísada, díky které jsou chutnější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *