Získejte dokonalou, pevnou a lahodnou šlehačku podle tohoto jednoduchého a účinného receptu!
Složení: 1:
- 1 litr tekuté smetany (minimálně 30 % tuku)
- 50 g moučkového cukru
- Trochu vanilky (lusk, extrakt nebo vanilkový cukr)
Příprava:
- Chlazení krému: Než začnete, ujistěte se, že je smetana ke šlehání dobře vychlazená. Uchovávejte ji v chladu alespoň 3-4 hodiny. Teplá smetana se může rozkrojit a nebude ji možné zafixovat.
- Příprava pokrmu: Nalijte smetanu do hluboké vysokostěnné mísy. Pokud používáte kovovou mísu, zchlaďte ji předem v mrazáku.
- Šlehání smetany: Mixér používejte 5 minut při nízkých otáčkách, abyste zabránili rozstřikování. Mísu přikryjte kuchyňskou utěrkou nebo sáčkem. Když se šlehačka začne spojovat a zvětšovat svůj objem, zvyšte rychlost mixéru. Pokračujte, dokud nebude smetana krémová, ale ne příliš tuhá.
- Přidejte cukr a vanilku: Přidejte moučkový cukr a vanilku. Nepoužívejte toastový cukr, protože z něj zůstává voda. Komerční moučkový cukr obsahuje potravinářský škrob, který pomáhá spojit krém. Přidejte 2 polévkové lžíce moučkového cukru (asi 40-50 g) na 1 čtvrt litru smetany (nebo 1 čajovou lžičku na 200 ml). Šlehačku šlehejte při nízkých otáčkách jen několik sekund, dokud se moučkový cukr nesjednotí.
- Finální úprava: Šlehačku vyšlehejte do hladkého krému: Šlehačka ztuhne a stane se pevnou a hustou. Pokud je šlehačka správně ušlehaná, lze ji uchovat v chladničce a použít ke zdobení dortů a sušenek.
Bonusový recept: Šampaňský krém na dorty a zákusky
Dodejte svým dezertům trochu rafinovanosti s tímto lahodným šampaňským krémem!
Složení: 1:
- 2 žloutky
- 3 lžíce moučkového cukru s příchutí vanilky
- 200 ml šampaňského
- 100 g bílé čokolády
- 6 plátků bílé želatiny nebo 10 g želatinových granulí
- 150 g másla (80 % tuku)
- 200 ml smetany ke šlehání
Příprava:
- Zvlhčující želatina: Namočte plátky želatiny na 10 minut do studené vody. Pokud používáte želatinový granulát, přidejte na něj 2-3 lžičky vody.
- Příprava žloutkové směsi: Žloutky smíchejte se 2 lžičkami moučkového cukru do krémové konzistence. Přidejte šampaňské a jemně promíchejte do hladka.
- Vaření v bain-marie: Směs vložte do kovové mísy a vařte v bain-marie za stálého míchání metličkou do krémové konzistence.
- Přidejte čokoládu: Jakmile je směs krémová, přidejte bílou čokoládu nalámanou na malé kousky a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte vychladnout a poté přidejte hydratovanou a scezenou želatinu. Dobře promíchejte a mísu dejte do chladničky, dokud směs nezačne mírně tuhnout.
- Vymíchání másla: V samostatné míse smíchejte máslo pokojové teploty s 1 lžící moučkového cukru do nadýchané konzistence. Přidejte smetanovou směs a míchejte asi 1 minutu.
- Zapracujte šlehačku: Šlehačku ušlehejte do nadýchané konzistence a pak ji stěrkou vmíchejte do šlehačky a jemně míchejte, dokud se dokonale nespojí. Smetanu uchovávejte v chladu, dokud nebude připravena k použití.
Tip na závěr:
Pro dosažení nejlepších výsledků postupujte podle těchto pokynů. Šlehačka a šampaňský krém dodají každému dortu nebo cupcaku nádech rafinovanosti a chuti! Užijte si to a pokračujte v přípravě!