Francouzská kuchyně je spojována s vynikajícími pokrmy a drahými surovinami. To však není tak docela pravda. Francie má také spoustu pokrmů, které se snadno připravují a které potěší svou chutí, a vše, co potřebujete, můžete koupit v nejbližším obchodě s potravinami. Skvělým příkladem jsou brambory na francouzský způsob.
Brambory jsou oblíbené po celém světě, ale s francouzskou kuchyní nejsou příliš spojovány. To však neznamená, že je Francouzi nejedí. Mají k nim však jiný přístup. Pravděpodobně je nevnímají jako doplněk k večeři. Připravují z nich jednoduché, ale chutné pokrmy.
Jednodušší způsob
Ve francouzské kuchyni je nejznámějším pokrmem s bramborami v hlavní roli gratin dauphinois. Tenké plátky brambor se zapečou ve smetaně, někdy se sýrem a rozhodně s čerstvými bylinkami. Jedná se o poměrně složitý recept, který je považován za absolutní klasiku francouzské kuchyně. Brambory na francouzský způsob však lze připravit i o něco jednodušším způsobem.
Lahodná kůrka
Brambory po francouzsku, které si moje rodina tolik oblíbila, se nejprve obalí v aromatickém těstíčku a poté se smaží na rozpálené pánvi. A právě proto mají lahodnou, křupavou slupku. Hranolky se nejlépe podávají jako hlavní součást jídla, nikoli jako příloha. Nezapomeňte si k nim dát čerstvou zeleninu. Francouzi věří, že k bramborám se hodí zelený salát s aromatickou zálivkou. Jednoduché a zároveň kvetoucí.
Recept na brambory ve francouzském stylu
Složení:
- 500 g brambor,
- 1 vejce,
- 3 lžíce hustého jogurtu,
- 3 lžíce pšeničné mouky,
- lžíce bramborové mouky,
- sušený česnek,
- tymián,
- mletý pepř,
- sůl a pepř,
- olej na smažení.
Příprava:
Oloupejte a omyjte brambory, osušte je a nakrájejte na plátky.
Uvaříme je v mírně osolené vodě. Měly by se vařit pouze předem, takže stačí 6-7 minut.
Když jsou hotové, vyjměte je z vody a nechte vychladnout.
Jogurt smícháme s jáhlami. Přidejte česnek, mletý pepř a tymián a také sůl a pepř. Poté přidejte prosátou mouku a důkladně promíchejte.
Brambory nejprve namočíme do těstíčka a poté je osmažíme na rozpáleném tuku z obou stran dozlatova.
Hranolky položte na talíř vyložený papírovou utěrkou.
Podávejte se zeleným salátem.