Objevte, jak si připravit rychlý a snadný zázračný dort, který je ideální pro každou příležitost!
Složení: 1:
Na těsto:
- 2 vejce
- 180 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g smetany (20 % tuku)
- 160 g mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1 polévková lžíce kakaového prášku
- 1 polévková lžíce máku
- 2 lžíce rozinek (předem omytých)
Na krém:
- 450 g smetany
- 2-3 lžíce moučkového cukru
- 1/3 čajové lžičky kyseliny citronové
Návod k přípravě:
Příprava těsta:
- Ve velké míse vyšlehejte vejce se špetkou soli, cukrem a vanilkovým cukrem.
- Přidejte smetanu a mouku a dobře promíchejte do hladka.
- Vmíchejte jedlou sodu namočenou v octu.
- Těsto rozdělte na tři stejné díly:
- Do první části přidejte kakao a lžíci smetany.
- Do druhé části přidáme mák.
- Do třetí části přidejte rozinky.
- Formu vyložte pečicím papírem a opticky ji rozdělte na tři části:
- Doprostřed dejte kakaové těsto.
- Na boční okraje přidejte makové a rozinkové těsto.
- Pečte 15 minut při 160 °C.
Příprava krému:
- Smíchejte smetanu s moučkovým cukrem a kyselinou citronovou dohladka.
Sestavte dort:
- Každou vrstvu těsta potřete krémem.
- Strany a vrchní část pokryjte zbylým krémem.
- Dort posypeme drobenkou z odříznutých okrajů.
- Dort nechte 30 minut při pokojové teplotě a poté jej uložte do chladničky.
Vychutnejte si tento lahodný a snadný koláč!
Bonusový recept: Křehký dort s malinami a šlehačkou
Vychutnejte si lahodný malinový a polosladký drobivý malinový dort připravený za pár minut!
Složení: 1:
- 2 sklenice mouky (po 200 ml)
- 2 sklenice krupice
- 1 sklenice vody
- 150 ml oleje
- 10 g prášku do pečiva
- 20 g vanilkového cukru
- 900 g malin (nebo jiného ovoce)
- 1 sklenice cukru
Příprava:
Příprava malin:
- Smíchejte maliny s cukrem a nechte je odležet, aby pustily šťávu.
Suchá směs:
- Ve velké míse smíchejte mouku, krupici, prášek do pečiva a vanilkový cukr a směs rozdělte na tři stejné části.
Příprava pánve:
- Vymažte pánev olejem a na dno pánve nasypte jeden ze tří dílů suché směsi.
Navrstvěte maliny a suchou směs:
- Na první vrstvu suché směsi přidejte polovinu malin.
- Posypte druhou částí suché směsi a vyrovnejte.
- Přidejte zbývající maliny a zasypte poslední částí suché směsi.
Smíchejte olej a vodu:
- V samostatné misce smíchejte olej a vodu a rovnoměrně jimi přelijte vrstvy na pánvi.
Pečení:
- Předehřejte troubu na 200 °C a koláč pečte 20 minut.
Nechte vychladnout a podávejte:
- Po upečení koláč přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte zcela vychladnout.
- Poprašte moučkovým cukrem, naporcujte a podávejte.
Vychutnejte si malinovo-krupicový koláč, který se hodí pro každou příležitost!