Seznam nejnezdravějších nápojů – 3. místo je skutečným překvapením

Důležitou, ale často opomíjenou roli v našem jídelníčku hrají také nápoje. © IMAGO / Panthermedia

Abychom zůstali fit, je důležité dostatečně pít, alespoň 1,5 litru denně. Mnoho lidí však rádo sahá po sladkých, nezdravých nápojích. Tyto nápoje patří do této kategorie:

Dostatečný příjem tekutin je nesmírně důležitý, protože příliš malý příjem může vést nejen ke špatné koncentraci a zažívacím problémům. Ti, kteří dlouhodobě pijí příliš málo, často trpí bolestmi hlavy a mohou vážně onemocnět (dehydratace). Proto odborníci na výživu doporučují vypít alespoň 1,5 až 2 litry denně – nejlépe vody, která je nejlepší, se dozvíte zde.

V tomto seznamu jsou uvedeny nejnezdravější nápoje – těmto druhům byste se měli vyhnout.

Uznejte, že pít stále jen vodu nebo neslazený čaj je nuda. Proto mnoho lidí rádo sáhne po limonádě, cole, koktejlech nebo energetických nápojích. To je čas od času v pořádku, ale mělo by to být spíše výjimkou než pravidlem. Které nápoje jsou obzvláště nezdravé a škodí vaší postavě a zdraví? HEIDELBERG24 sestavil seznam nejnezdravějších nápojů na základě obsahu živin, studií a četných výživových příruček.

Zde uvádíme pět nejnezdravějších nápojů. Těmto nápojům byste se měli zcela vyhnout nebo si je dopřávat jen velmi zřídka, protože buď blokují spalování tuků a způsobují tloustnutí, nebo mohou být ve velkém množství nezdravé. Slazených a alkoholických nápojů byste měli pít co nejméně. Zejména alkohol působí na tloustnutí a zvyšuje riziko obezity, onemocnění jater a rakoviny.

  1. Nealkoholické nápoje
  2. Energetické nápoje
  3. Smoothies
  4. Pivo
  5. průmyslový ledový čaj

Jaký je nejnezdravější nápoj na světě?

Limonády a energetické nápoje obsahují velké množství cukru, konkrétně až 60 gramů na 0,5 litru, což odpovídá 20 kostkám cukru. Tyto nezdravé nápoje bohužel patří mezi nejoblíbenější nealkoholické nápoje a mnoho lidí je pravidelně konzumuje. Podporují tak vznik mnoha onemocnění, jako je obezita a cukrovka, a škodí zubům. Zde si můžete přečíst, proč pomerančový džus není vždy tak zdravý, jak si možná myslíte.

Ti, kdo pijí džusy nebo smoothies, by tak měli činit opatrně, protože tyto oblíbené nápoje často obsahují více cukru než cola, a to až 75 gramů na 0,5 litru. Přestože obsahují vitamíny a živiny, které kola postrádá, vysoký obsah cukru je činí nezdravými. Spritzery jsou dobrým kompromisem, dobře chutnají a jsou velmi osvěžující. Proč jsou koktejly často tak nezdravé a jak mohou tělu škodit, se dozvíte zde.

Mohlo by vás také zajímat

A který nápoj je kromě vody nejzdravější?

Je všeobecně známo, že voda je nejzdravějším nápojem k uhašení žízně. Naštěstí je u nás vždy a všude dostupná, protože voda z kohoutku je stejně zdravá jako voda balená, perlivá nebo neperlivá. Jaké jsou však alternativy, pokud se voda časem stane příliš jednotvárnou? Místo vody můžete vždy s klidným svědomím pít neslazený čaj. Chutná dobře horký i studený a dá se pít i jako ledový čaj.

Bylinkové nebo ovocné čaje jsou obecně dobré. Ovocný čaj například obsahuje vitamin C. Mnoho bylinných čajů lze snadno a rychle uvařit. Dobrou alternativou jsou však s mírou i džusy a samozřejmě je zcela přijatelná i občasná sklenice mléka. Přečtěte si tento článek a zjistěte, zda je pití ovesného mléka opravdu vždy dobrý nápad. (khei)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *