Proto byste neměli jíst banány k snídani. Prokazujete tím svému tělu medvědí službu.

 

Banány se v našich kuchyních dokonale zabydlely. V průběhu let se z obyčejné svačinky staly základem mnoha dezertů, včetně dietních druhů oblíbených dortů nebo krémů. Dnes je těžké si představit život bez sladkých banánů. Ne každý by však po nich měl sáhnout. Podívejte se, proč nejsou ovocem pro každého.

Pomáhají udržovat zdravý trávicí systém, obsahují významné množství draslíku, dodávají energii a hojně se používají při vaření. O banánech není třeba nikoho přesvědčovat. Bohužel i přes mnohé výhody konzumace banánů existují také kontraindikace. Ne každý by měl banány zařadit do svého jídelníčku.

Kdo by banány jíst neměl?

Banány jsou doporučovanou složkou stravy díky svým mnoha vlastnostem i chuti a struktuře. Ne každý by však měl banány zařadit do svého jídelníčku. Patří sem i lidé s fruktózovou intolerancí. Banány jsou zdrojem velkého množství tohoto ovocného cukru, takže lidé s nesnášenlivostí fruktózy mohou mít po konzumaci banánů žaludeční potíže. Banány by samozřejmě neměli konzumovat ani lidé, kteří jsou na toto ovoce alergičtí.

Banány se nedoporučují diabetikům. Ovoce obsahuje velké množství jednoduchých cukrů a má vysoký glykemický index. Zralé banány mají vyšší glykemický index, zatímco světle zelené nebo žluté banány mohou být za určitých podmínek v jídelníčku diabetiků povoleny (vše samozřejmě závisí na vašem zdravotním stavu, proto je nejlepší poradit se s lékařem). Důležité však je, že žádné ovoce by v jídelníčku diabetika nemělo tvořit samostatné jídlo. Kromě toho by lidé s onemocněním ledvin neměli sahat po banánech. V případě onemocnění ledvin by měl být omezen příjem potravin bohatých na draslík.

Lidé jsou také varováni před konzumací banánů na lačný žaludek. Toto ovoce může být součástí snídaně, ale pokud se jí samostatně, může způsobit návaly hladu v průběhu celého dne. Je pravda, že toto ovoce poskytuje rychlý pocit sytosti, ale tento účinek si neudrží dlouho. A když hladina energie rychle klesne, dostaví se únava a hlad. Pokud tedy chcete snídat banány, kombinujte je s bílkovinami a tuky.Černý konec banánů. Je škodlivý?

Kolem špičky banánu vzniklo mnoho mýtů. Podle nich má tato část plodu obsahovat parazity Giardia lamblia, pavouky nebo jejich vajíčka, nejrůznější bakterie, toxiny a dokonce pesticidy. To vše zní znepokojivě a rozhodně to nepodněcuje ke konzumaci banánů.

Špička banánu je nejstarší částí plodu a právě z ní vyrůstá plod v místě, kde dříve býval květ. V těchto květech nejsou žádní paraziti, bakterie ani pavouci. Je pravda, že na banánových plantážích se vyskytuje specifický druh pavouka zvaný Heteropoda venatoria, který však neklade vajíčka do květů banánovníku.

Je pravda, že banány mohou být zdrojem nákazy lambliózou, stejně jako salmonelou nebo jinými nebezpečnými patogeny. Ty se však na rozdíl od všeobecného přesvědčení nenacházejí ve špičce banánu, ale na slupce. Není proto nutné odřezávat špičku banánu, protože tato část plodu není škodlivá ani jedovatá. Celou vnitřní část banánu můžeme s chutí konzumovat pod jednou podmínkou – abychom měli jistotu, že ovoce neohrozí naše zdraví, měli bychom slupku banánu před konzumací důkladně omýt.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *