Toto koření a bylinky byste měli jíst denně. Podporují váš mozek

 

Zdraví našeho mozku závisí nejen na genetice a duševní činnosti, ale také na stravě, která mu dodává základní živiny. Kromě standardních potravin, které mozek posilují, jako jsou ryby, zelenina a ořechy, se vyplatí obohatit svůj každodenní jídelníček o koření a bylinky, které mají příznivý vliv na mozkovou činnost. Zde je pět koření, která mohou zlepšit zdraví našeho mozku.

Ženšen a boj proti stárnutí. Zlepšuje koncentraci a paměťové schopnosti

Ženšen je ceněným kořením, které zvyšuje energii, zlepšuje paměť a koncentraci, usnadňuje učení a zlepšuje kvalitu života. zpomaluje stárnutí mozku. Za své cenné vlastnosti vděčí ginsenosidům, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky. Díky nim ženšen působí proti poškození mozkových buněk volnými radikály a chrání před úpadkem duševních schopností.

Jeho pravidelná konzumace, zejména ve formě čaje, může mít významný vliv na naši duševní výkonnost. Ženšen se doporučuje zejména přepracovaným a zaneprázdněným lidem, kteří potřebují další podporu v každodenním fungování.

Ženšen působí také na nervový, endokrinní, kardiovaskulární a imunitní systém. Jeho pravidelná konzumace snižuje stres, zlepšuje imunitu a reguluje hladinu cholesterolu.

Zázvor, známý pro svůj protizánětlivé, antibakteriální a žlučové účinky. vlastnosti, je neocenitelný v boji proti nachlazení nebo kloubním problémům. Ne každý však ví, že je také vynikajícím spojencem výkonné mysli. Přidáním zázvoru do každodenního jídelníčku si nejen zlepšíte trávení a posílíte imunitu, ale také podpoří . také naši paměť a kognitivní funkce.

Kořen zázvoru obsahuje fytochemikálie jako např. gingerol, které chrání buňky před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály. Díky tomu může zázvor zpomalovat stárnutí mozku a snižovat riziko Alzheimerovy choroby.

Šalvěj – vitaminy a minerály pro lepší paměť

Šalvěj je rostlina s pozoruhodnými vlastnostmi, která je bohatá na minerály, jako je zinek, vápník, hořčík, draslík, železo a sodík, a také na vitaminy C a D. Studie ukazují, že extrakt ze šalvěje může inhibovat škodlivý enzym, který blokuje neurotransmitery zodpovědné za klíčové mozkové funkce. V důsledku toho může šalvěj zlepšovat paměť, posilovat procesy učení a potlačovat rozvoj Alzheimerovy choroby.

Přehled studií naznačuje, že látky obsažené v šalvěji ovlivňují biologické mechanismy související s kognitivními funkcemi. Zvláště důležité jsou kyselina rozmarýnová a kyselina kávová, typy fenolových kyselin, které zlepšují bdělost a kognitivní schopnosti. Tyto sloučeniny působí jako antioxidanty a podporují obranné mechanismy mozkových buněk.

Studie ukazují, že tyto látky mohou zlepšit paměť inhibicí odbourávání acetylcholinu (ACh), chemického posla, který hraje klíčovou roli v paměti. Hladina acetylcholinu je u Alzheimerovy choroby snížená, což může vysvětlovat příznivé účinky šalvěje.

Ve studii publikované v časopise Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics v roce 2003 39 účastníků s mírnou až středně těžkou Alzheimerovou chorobou konzumovalo 60 kapek (2 ml) šalvějového extraktu nebo placebo denně po dobu čtyř měsíců. Výsledky ukázaly, že ti, kteří užívali šalvějový extrakt, dosahovali lepších výsledků v testech měřících paměť, řešení problémů, uvažování a další kognitivní schopnosti.

Kurkuma – zlaté koření. Podporuje zdraví mozku po mnoho let

Další důležitou sloučeninou je thujon, jehož účinky na mozek zkoumali němečtí vědci z Institutu medicíny a neurofyziologie v Julichu. Ve studii byly použity krysy, kterým byl podáván tumeron a poté jim byl mozek naskenován pomocí magnetické rezonance. Výsledky ukázaly, že tumeron stimuluje proliferaci a diferenciaci nervových buněk v mozku.

Ve druhé části experimentu vědci zkoumali vliv roztoků tumeronu na nervové kmenové buňky, které se mohou proměnit v jakýkoli typ mozkových buněk. Vědci předpokládají, že by mohly hrát roli při zotavování mozku po zranění nebo nemoci. Jak se ukázalo, čím vyšší byla koncentrace thumeronu, tím intenzivněji byly nervové kmenové buňky stimulovány k množení a diferenciaci.

Toto není jediná studie, která potvrdila pozitivní účinky pravidelné konzumace kurkumy na mozek. Zajímavé je, že pro zvýšení její účinnosti se vyplatí kombinovat kurkumu s černým pepřemkterý obsahuje piperin, sloučeninu, která zvyšuje vstřebávání kurkuminu. Přidáním kurkumy do každodenního jídla můžeme podpořit zdraví mozku na dlouhá léta dopředu.

Česnek pro zdravý mozek. Ochrana před poškozením a Parkinsonovou chorobou

Česnek je nejen účinným prostředkem proti infekcím, ale také bohatým zdrojem energie. zdrojem antioxidantů a protizánětlivých složek.. Obsažený n-fruktosylarginin chrání mozek před poškozením způsobeným stresem z okolního prostředí a pomáhá opravovat stávající poškození. Pravidelná konzumace česneku může zabránit vzniku Parkinsonovy choroby, což z něj činí neocenitelnou součást stravy podporující zdraví mozku.

Vědci z univerzity v Louisville v USA navíc tvrdí, že diallylsulfid, který obsahuje, pomáhá zlepšovat kognitivní schopnosti ve stáří.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *