Takto si Řekové vaří kávu a žijí nejdéle v Evropě

 

Může se tajemství dlouhého života skrývat v šálku vašeho oblíbeného nápoje? Výsledky studie v jedné ze zón dlouhověkosti naznačují, že káva a čaj vás mohou udržet v dobrém zdravotním stavu po dlouhá léta.

Řecká zóna dlouhověkosti

Studie, publikovaná v časopise Vascular Medicine, se zaměřila na obyvatele Ikarie, řeckého ostrova, kde lidé žijí nejdéle. na světě. Gerasimos Siasos, lékař a profesor na lékařské univerzitě v Aténách, chtěl se svými kolegy prozkoumat způsob pití kávy u starších lidí a jeho vliv na zdraví. Vědce fascinovalo, jak se ostrovanům podařilo objevit tajemství dlouhověkosti. Zatímco pouze 0,1 % Evropanů se dožívá více než 90 let, na Ikarii je to dokonce 1 %.

Vědci se zaměřili na kávu, protože předchozí studie ukázaly, že mírná konzumace kávy může snížit riziko ischemické choroby srdeční. Šlo o vliv látek obsažených v kávě na endotel, vrstvu buněk vystýlajících cévy, která je ovlivněna našimi životními návyky a procesem stárnutí. V roce 2009 byla naopak publikována studie, která ukázala, že vysoká konzumace kávy, kávy bez kofeinu a čaje je spojena s nižším rizikem cukrovky.

Tajemství zdraví v Ikarii: řecká káva

Vědci provedli studii na skupině 142 obyvatel Ikarie (71 žen a 71 mužů) starších 65 let, kteří na ostrově strávili celý svůj život. Analyzovali zdravotní údaje účastníků (včetně cukrovky a hypertenze) a jejich životní návyky, pití kávy a funkci endotelu. Zkoumali všechny druhy kávy, které účastníci konzumovali. Překvapivé bylo, že více než 87 % účastníků pilo denně vařenou řeckou kávu. Ti, kteří pili více řecké kávy, měli lepší funkci endotelu ve srovnání s těmi, kteří pili jiné druhy kávy.

Dokonce i u lidí s vysokým krevním tlakem bylo pití kávy spojeno s lepší funkcí endotelu bez negativního vlivu na krevní tlak. Takto shrnul výsledky studie profesor Gerasimos Siasos: „Uvařená řecká káva, která je bohatá na polyfenoly a antioxidanty a obsahuje mírné množství kofeinu, se zdá být přínosem ve srovnání s jinými kávovými nápoji.“ Tyto informace poskytují nové důkazy o souvislosti mezi kardiovaskulárním zdravím a výživou.

Co obsahuje řecká káva?

Především polyfenoly. Jedná se o silné antioxidanty, které pomáhají neutralizovat volné radikály v těle a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny. Kromě toho kyselina chlorogenová, která má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, může pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi a snižovat riziko cukrovky. Celkově mohou antioxidanty v kávě pomoci chránit buňky před poškozením a snižovat záněty.

Kromě toho diterpeny, které se nacházejí v nefiltrované kávě, jako je řecká káva, a mohou mít protirakovinné účinky. a protizánětlivé účinky. Vlastnosti .

Řecká káva se vyznačuje mírným obsahem kofeinu. Je proto jemně povzbuzující a může zlepšit koncentraci, náladu a fyzickou výkonnost.

Jak se řecká káva vaří?

K přípravě řecké kávy potřebujete čerstvě namletou řeckou kávu (velmi jemně namletou), vodu a případně cukr. Použijte briki, speciální měděnou nebo mosaznou konvičku na kávu, a malý šálek podobný espressu. Na jeden šálek kávy nalijte do briki přibližně 60 ml vody. Na každých 60 ml vody přidejte jednu plnou čajovou lžičku kávy, a pokud máte rádi sladkou kávu, přidejte trochu cukru nebo medu. Jemně promíchejte, aby se káva a cukr rozpustily.

Poté dejte briki na mírný oheň a pomalu zahřívejte bez míchání. Když káva začne stoupat a vytvářet pěnu (tzv. kaimaki), sundejte briki z ohně a dávejte pozor, aby se káva nerozvařila. Opatrně nalijte kávu do šálku a snažte se, aby pěna zůstala nahoře. Chvíli počkejte, až sedlina klesne na dno šálku, a káva je připravena k pití.

Jaký druh čaje pijí Řekové?

Káva není to jediné, čím Řekové žijí. Pijí také různé čaje, ale jedním z nejcharakterističtějších a nejoblíbenějších je Mountain Čaj, známý jako „tsai tou vounou“ (τσάι του βουνού). Tento čaj pochází z bylin, které rostou v řeckých horách, zejména z rodu Sideritis, a je často označován jako horský čaj. Sbírá se v horských oblastech Řecka, zejména v nadmořské výšce nad 1 000 metrů.

Má jemnou bylinnou chuť a vůni. Sušené šedozelené stonky a listy s drobnými žlutými květy se zalijí vroucí vodou a několik minut se louhují. Může se pít samotný nebo s přídavkem medu a citronu.

Horský čaj je ceněný pro své protizánětlivé, antioxidační a imunitu posilující vlastnosti.. Používá se také jako podpůrný prostředek při trávení a k úlevě při nachlazení. Mezi další oblíbené čaje v Řecku patří mátový čaj, heřmánkový čaj a různé bylinné směsi, které se často konzumují pro své zdravotní a relaxační účinky.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *