Pokud začínáte den kávou, děláte si velkou službu, říká britská odbornice na výživu Nicola Shubrooková.
Káva je plná dobrých látek, řekla Shubrooková, odbornice na výživu z Britské asociace pro výživu a medicínu životního stylu, v rozhovoru s Jimem Morou z RNZ.
Shubrook se specializuje na roli, kterou výživa hraje v oblasti duševního zdraví a poruch příjmu potravy, a pravidelně přispívá na stránky BBCGoodFood.com.
Výzkum podle ní zjistil, že pití kávy zvyšuje počet určitých kmenů bakterií, jako jsou bakteroidy, ve střevech, které následně snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění nebo cukrovky II. typu.
Káva má podle ní i další silné účinky, je antioxidantem a působí protizánětlivě.
„Chceme hodně antioxidantů, protože pomáhají chránit tělo před nemocemi. Je to přírodní protizánětlivý prostředek. Bylo také prokázáno, že pomáhá, když pijeme kávu, že skutečně zvyšuje enzymy slinného sekretu, takže by mohl potenciálně pomoci s trávením.
„Cokoli, co poskytuje protizánětlivý účinek, je cestou vpřed, víme, že zánět je jedním z největších faktorů špatného zdravotního stavu, zejména po dlouhou dobu, a vede k chronickým onemocněním.“
Podle ní mají protizánětlivý účinek právě polyfenoly obsažené v kávě.
„Jedna z hlavních sloučenin v kávě se nazývá kyselina chlorogenová a to je hlavní polyfenol, který v kávě nacházíme a který má tyto protizánětlivé účinky. A opět bylo prokázáno, že snižuje riziko vzniku například cukrovky II. typu, nealkoholického ztukovatění jater.
„Takže tyto polyfenoly jsou opravdu důležité. A další skvělou věcí u polyfenolů je, že vlastně působí jako prebiotika.“
Zatímco probiotika dodávají bakterie do střeva, prebiotika je vyživují, řekla.
„Milují vlákninu a polyfenoly. Takže další výhodou kávy je, že obsahuje tyto polyfenoly, které vyživují bakterie, které už ve střevech jsou – dobré bakterie.“
Abyste dosáhli maximálního prospěchu, užívejte podle ní černou kávu a nepřidávejte cukr.
„Jakmile začnete přidávat cukr, smetanu, sirupy a podobné věci, jen okrádáte Petra, abyste zaplatili Pavla, protože cukr je zánětlivý.
„Takže technicky vzato rušíte přínos protizánětlivých účinků kávy. Takže svým klientům doporučuji, aby ji pili černou.“
Mléko je podle ní v pořádku, ale doporučuje plnotučné, protože rostlinná mléka mohou obsahovat cukr.
„Nejsou to jen mandle, oves nebo kokos nebo cokoli jiného, obvykle se do nich přidávají další látky… do některých se přidává cukr, což může být opět prozánětlivé.“
Světlejší pražená kávová zrna mají podle ní více antioxidantů než směsi arabiky.
„Zelený banán má vyšší obsah prebiotik než banán zralý, například opravdu žlutý. Myslím, že u kávových zrn je to pravděpodobně stejné, že ta světleji pražená zrna nejsou svým způsobem přezrálá, takže vlastně dostanete vyšší obsah polyfenolů ve světleji pražených zrnech než v tmavě pražených.“
Podle ní je však prospěšné i tmavé pražení, a to i u instantní kávy.
„Jen je ho pokaždé méně, když se vydáte touto cestou, takže nejlepší je světlá a instantní je nejméně bohatá na polyfenoly.“
Otázka, kolik šálků denně, se podle ní odvíjí od metabolismu.
„Asi 50 procent z nás má rychlý metabolismus. 40 procent je středně rychlých a 10 procent pomalých. Takže pokud jste pomalý metabolizátor kávy, jste spíše člověk, který si dá jeden šálek a cítí se opravdu dost nervózně, úzkostně a trochu nevolně. Já vím, že jsem rychlý metabolizátor kávy, takže si klidně dám dva šálky a jsem v pohodě.“
A vliv kávy na spánek je podle ní pravděpodobně přeceňovaný.
„Káva ve skutečnosti obsahuje aminokyselinu zvanou tryptofan, kterou můžete najít i ve věcech, jako jsou mandle a krůtí maso, a tryptofan je prekurzorem serotoninu, což je náš hormon štěstí, a serotonin se pak přeměňuje na melatonin, což je náš spánkový hormon.
„Teď nepropaguji, abychom chodili ven a pili spoustu kávy, abychom podpořili melatonin, pokud špatně spíte. Ale jen to ukazuje, jak jsou tyto věci složité. A myslím si, že káva obecně má dost špatnou pověst je v souvislosti se spánkem, myslím, že pro některé mohou zjistit, že buď to nemá vliv, nebo to může být dokonce trochu prospěšné.“