Chcete mít dlouho měkký a čerstvý chléb? Asi ho skladujete špatně

 

To, jak dobře chléb skladujete, rozhoduje o tom, zda vydrží dlouho čerstvý. Vyhazování chleba je velký problém a měli byste udělat vše pro to, abyste ho omezili. Proto se vyplatí vědět, kde je nejlepší chléb skladovat. Zdá se to být samozřejmé, ale chyby se stávají.

Za horkého počasí funguje domácí kuchyně jinak. Za prvé, těžká a smažená jídla nejsou oblíbená. Za druhé, správné skladování potravin je velkou výzvou. V horkém počasí se mnoho potravin rychleji kazí, vadnou a ztrácejí své cenné vlastnosti. Také skladujete chléb v chladničce?

Záleží na tom

Kde skladovat chléb, abyste ho nevystavili rychlému vysychání…. V létě se zdá být lednice lepším místem než chlebník. A to není špatný způsob uvažování. Za „normálních“ podmínek se lednice nedoporučuje, protože při nízkých teplotách chléb rychleji vysychá, tvrdne a stává se nechutným. Pokud je však teplota v kuchyni vysoká – více než 25 °C – pak je lepší dát chléb na chladné místo, tedy do lednice.

Záleží na teplotě

V horkém počasí můžete vyměnit pekárnu chleba za chladicí box. Pak chléb rozhodně neplesniví a déle si zachová svou chuť. Nezapomeňte však chléb řádně připravit, např. zabalit bochník nebo rohlíky do alobalu nebo papírových utěrek. Chladnička je užitečná zejména v horkých a vlhkých dnech. Existuje jeden druh chleba, který lze v lednici skladovat vždy. Je to toastový chléb.

Pouze bez fólie

S lednicí však zacházejte jako s příležitostným místem pro chléb. Když jsou letní dny teplotně snesitelné a v ostatních ročních obdobích bude mnohem lepší v chlebníku nebo v plátěném či bavlněném sáčku. Plastový sáček je vždy tou nejhorší volbou. Není v něm žádné proudění vzduchu, což vede k hromadění vlhkosti. To jsou ideální podmínky pro růst plísní, které se rychle množí. Místo plastových sáčků je lepší používat papírové sáčky, které umožňují cirkulaci vzduchu. Nejvhodnější teplota pro chléb je 18 až 22 °C a suché místo.

Chlebník nebo sáček?

Chlebník je nejzřejmějším místem pro chléb . Nejdůležitější je, z čeho je vyroben. Nejlepší jsou ty z přírodních materiálů, dřeva nebo bambusu. Dobrou volbou jsou také kovové a keramické. V malých kuchyních často není pro chlebník dostatek místa, v takovém případě jsou ideální lněné nebo bavlněné kapsy. Zajišťují dostatečnou vlhkost a zabraňují vysychání krajíců.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *