Je sezóna cuket! Na mnoha zahrádkách vyrůstají plody podobné dýním. Nyní je nejvyšší čas mít po ruce chutné recepty z cuket. Dnes pro vás máme skvělý recept pro všechny milovníky těstovin: špagety s cuketovou omáčkou. Zní to lahodně, že?
Špagety s cuketovou omáčkou: pro všechny, kteří mají rádi lehkou kuchyni.
Cukety jsou neuvěřitelně všestranné a výživné. Jsou plné vitamínů, minerálů a vlákniny a navíc mají nízký obsah kalorií. V kombinaci s těstovinami vznikne lehký a přitom sytý pokrm. Svěží cuketová omáčka je skvělou změnou oproti těžkým omáčkám, zejména v horkých letních dnech.
Špagety s cuketovou omáčkou připravíte tak, že cukety nejprve osmahnete na pánvi s cibulí a česnekem. Poté je rozmixujte na pyré. Nakonec do omáčky přidejte trochu vývaru a smetany a přiveďte k varu. Podle chuti dochuťte bylinkami a kořením a podávejte s těstovinami al dente.
Je úplně jedno, jestli si je dáte k obědu nebo jako rychlou večeři, protože špagety s cuketovou omáčkou jsou vždycky dobrá volba. Dají se také skvěle ohřát a vzít si druhý den do kanceláře. Pokud máte rádi, vylepšete je trochou parmazánu. Ten se hodí vždycky, že?
Jsme si jisti, že špagety s cuketovou omáčkou se díky malému množství ingrediencí a jednoduché přípravě rychle stanou oblíbeným rodinným jídlem.
Cukety opravdu chutnají v mnoha pokrmech. Proč nevyzkoušet aromatické cuketové kari? Díky parmazánu a máslu je naše cuketové rizoto ještě krémovější. A určitě si zamilujete i tuto cuketovou pomazánku na chleba.
Špagety s cuketovou omáčkou
- 450 g Špagety
- 500 g Cuketa
- 3 Cibule
- 3 Stroužky česneku
- trochu vývaru
- 1 Hrnek Smetanový
- 3 EL Směs 8 bylinek mražené nebo čerstvé bylinky
- Pepř
- Sůl
- Muškátový oříšek
- kukuřičná mouka volitelné
- trochu vody volitelné
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu al dente.
- Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek.
- Cukety omyjte a také nakrájejte na malé kousky.
- Na pánvi osmahněte cibuli a česnek na troše oleje. Poté přidejte cukety a několik minut je restujte, dokud nezměknou.
- Nyní vše rozmixujte na pyré. Přilijte trochu vývaru, aby bylo lehčí.
- Nyní do omáčky přidejte smetanu a přiveďte ji k varu na 5-8 minut.
- Nakonec přidejte bylinky a koření a vařte ještě několik minut. Znovu a znovu promíchejte.
- Pokud omáčka není dostatečně krémová, rozmíchejte trochu kukuřičné mouky s vodou do hladka a přidejte ji.
- Špagety scedíme a podáváme s cuketovou omáčkou.
Omáčku bohatě ochuťte bylinkami a kořením, protože cukety nemají téměř žádnou vlastní chuť. Dobře se k ní hodí i špetka chilli nebo parmazánu.