
Pokud máte doma pravidelně v míse s ovocem banány, znáte tu frustraci: v mžiku oka jsou náhle přezrálé. Věděli jste, že existuje snadný způsob, jak tomu zabránit?
Banán vylučuje takzvaný etylen. Tento plyn se tvoří během zrání a uniká ze strany stonku.
Zde je návod, jak prodloužit životnost banánů
Tento proces však můžete snadno zpomalit tím, že stonek banánu omotáte kouskem igelitu, například potravinovou fólií nebo hliníkovou fólií. V některých obchodech je již igelit kolem dokola přesně z tohoto důvodu. Ale tak to můžete také velmi snadno udělat sami.

Je to tak jednoduché! Nyní můžete banán uchovávat déle a nebude příliš rychle zrát.
Rychlejší dozrávání avokáda
Mimochodem, výše zmíněné plyny, které banány vylučují, jsou také přesně tím důvodem, proč jiné ovoce dozrává rychleji, když je v blízkosti banánů. A to zase může být někdy velmi výhodné. Jen si vzpomeňte například na ta avokáda tvrdá jako kámen, která často ještě zdaleka nejsou připravena k jídlu. Dejte je do blízkosti banánů (v tomto případě bez plastu) a uvidíte, že avokádo bude velmi rychle připravené k jídlu.