Někteří lidé sahají po kompotu při každé příležitosti, ale v mnoha domácnostech je to pouze sváteční nápoj. Tak třeba někoho přesvědčí tak jednoduchý recept na rychlý, zároveň zahřívací a osvěžující nápoj. Jeho výhodou je, že neobsahuje ani gram přidaného cukru.
Podzimní kompot
S odchodem léta přichází čas kompoty. Tyto dezerty ani nápoje neuspokojují pouze malý hlad a nehasí žízeň. Pomáhají také – jako v tomto případě – pečovat o tělo během podzimního chladu.
Kromě typických kompotových plodů se setkáváme s kořením, které nás připraví – psychicky i fyzicky – na nadcházející zimu. Hřejivý hřebíček a zázvor nejsou jen kořením. Jsou také podporou v boji proti infekcím.
Kompot pro imunitu
je nejúspornější kulinářskou technikou. Vždyť jíme nebo pijeme vše, co voda vydá vařeným produktům. Proto s takovým receptem ušetříme spoustu protizánětlivých vlastností koření, stejně jako chuť jablek nebo hrušek.
Ingredience
- 1 jablko
- 250 g sušených švestek
- Asi 25 g zázvoru
- Malá hrst hřebíčku
- 2 tyčinky skořice
- 1 zrnko kardamonu
- Šťáva z ½ citronu
Uvařte podzimní kompot
V hrnci uvařte 2 l vody. Švestky rozkrojíme napůl a vyjmeme z nich pecky, z jablek bez loupání vykrojíme stopky. Zázvor oloupeme – nejsnáze lžičkou nebo stolním nožem – a nakrájíme na několik milimetrů silné plátky.
i vložit do vroucí vody. Pouze citronová šťáva se odloží stranou a přidá se na konci vaření. Kompot se vaří asi 45 minut. na mírném ohni. V chladných podzimních dnech podávejte teplý, teplý s ledem a plátkem citronu.
Vyzkoušejte také recepty na a .