Koktejl „podzim moci“. Dýni používám jinak, než si většina lidí myslí.

Chladné dny a podzimní pokles formy si žádají ty správné kroky v kuchyni. Vhodně zvolené recepty a ingredience na posílení imunity vám pomohou udržet se fit po celou zimu. Jedním z návrhů je podzimní žluté smoothie na bázi rostlinného nápoje.

Kromě kefíru přijde vhod i typická podzimní surovina: dýně. Není třeba ji vařit. Pižmová dýně v kombinaci se sladkým ovocem je vitaminová chuťová bomba.

Proč jíst dýni?

Dýně je víc než jen podzimní dekorace – je to skutečný poklad přírody, který v sobě skrývá množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Obsahuje vitamin A ve formě beta-karotenukterý je nezbytný pro zdraví očí a pokožky. Vitaminy C a E obsažené v dýni působí jako silné antioxidanty, podporují imunitu organismu a chrání buňky před poškozením. Dýně je také zdrojem minerálních látek, jako je draslík, hořčík a železo, které jsou důležité pro správnou funkci kardiovaskulárního systému a udržení rovnováhy elektrolytů. Díky tomu je dýně nejen chutná, ale také mimořádně cennou složkou, kterou můžete zařadit do svého každodenního jídelníčku.

Další část článku pod videem

Syrová dýně – jak ji jíst

Dýně je produkt, který často jíme vařený, pečený nebo marinovaný. Málokdo však ví, že že ji lze jíst i syrovou. Konzumace syrové dýně má mnoho zdraví prospěšných účinků, ale vyžaduje správnou přípravu a povědomí o tom, které odrůdy jsou pro tento účel nejlepší. Důležité je vybrat si jedlou dýni, například dýni hokkaido, která má jemnou dužinu a nevyžaduje vaření. Dýně pižmová se také hodí, ale musí se pečlivě oloupat.

Recept na mušketýrský koktejl

Sametový, žlutý a chutný koktejl, který můžete podávat k snídani nebo pozdní snídani. Uvedené poměry vystačí na jednu porci, můžete použít více ingrediencí a připravit 2-3 porce smoothie.

  • 100 g muškátového melounu,
  • 150 g čerstvého ananasu,
  • 1 velký banán,
  • 200 ml mléka,
  • volitelně kurkuma nebo skořice podle chuti,
  • volitelně med nebo javorový sirup na oslazení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *