Poláci si ho pletou s rajčetem. Toto „superovoce“ snižuje krevní tlak a cholesterol.

Chutné, zdravé a snadno dostupné. Rozhodně stojí za to toto ovoce znát! Někteří lidé si ho stále pletou s rajčetem a je známé pod třemi názvy – kaki, persimmon a čínská švestka. Jeho vlastnosti zaujmou téměř každého.

Kaki plné vitamínů

Kaki obsahuje cenné a výživné látky. Je bohaté na: zinek, fosfor, draslík a hořčík a také na vitaminy: A, C, E a vitaminy skupiny B. Plody jsou také zdrojem antioxidantů, které pomáhají redukovat volné radikály.

Ovoce také snižuje krevní tlak a hladinu „špatného“ cholesterolu. Mají také účinky proti stárnutí. Kaki klidně můžeme jíst při dietě, protože ve 100 g tohoto ovoce najdeme pouze 70 kcal. Kdo by se jim měl vyhnout? Odpověď naleznete níže.

Kaki není pro každého

Navzdory mnoha výhodám by kaki neměl do svého jídelníčku zařadit každý. Měli by se mu vyhýbat lidé, kteří bojují s cukrovkou, protože toto ovoce obsahuje hodně cukru.. Diabetici by se měli o zařazení tohoto produktu do svého jídelníčku poradit se svým lékařem.

Druhou skupinou lidí, kterým se nedoporučuje sahat po kaki, jsou ti, kteří jsou na toto ovoce alergičtí. Konzumace persimonu alergickou osobou může skončit nepříjemnými gastrointestinálními potížemi, jako jsou bolesti břicha a průjem.

Pokud nemáte výše uvedené kontraindikace, zařaďte toto ovoce do svého každodenního jídelníčku. Níže vám prozradíme, jak je využít v kuchyni.

Jak používat kaki v kuchyni?

Intenzivní pomerančová kůra a šťavnatá, sladká dužina – takové jsou plody kaki. Nejlépe se jí syrové, protože si pak zachovává cenné živiny.. Můžete je jíst samotné nebo je přidat do ovocného salátu.

Persimony se také dobře hodí jako základ sendvičů. Skvěle chutná s tvarohem nebo smetanovým sýrem.. Nakrájeným ovocem můžete také naplnit kuřecí nebo krůtí řízky. Kaki se také skvěle hodí do tvarohového koláče. Zpestří chuť tvarohového koláče, koláčů nebo snídaňových palačinek.

Na našich stránkách najdete ty nejzajímavější recepty na chutné pokrmy. Doporučujeme mimo jiné i .

kaki

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *