Jablečný ocet není pro každého. Některým může více uškodit než prospět.

O jablečném octu toho bylo řečeno již mnoho, ale to stále není vše, protože intenzivní výzkum stále probíhá. Doporučuje se zejména při civilizačních chorobách, což vědci nedávno potvrdili dalšími analýzami. Je však důležité vědět, že jablečný ocet není pro každého. Kdo by měl k jeho užívání přistupovat opatrně?

Jablečný ocet je pro mnoho lidí prostředkem na hubnutí a zlepšení zdravotních parametrů. Nově vznikající vědecké studie stále potvrzují četné přínosy pravidelné konzumace tohoto produktu. Je však třeba mít na paměti, že jablečný ocet nenahrazuje fyzickou aktivitu ani změnu stravovacích návyků. Je také třeba mít na paměti, že se nejedná o produkt, který může užívat každý. Existuje několik kontraindikací, o kterých je třeba vědět, abyste si neublížili.

Další část článku pod videem

Kdo by neměl pít jablečný ocet?

V první řadě je dobré se při konzumaci jablečného octa poradit s lékařem, a to zejména u lidí, kteří užívají diuretika, projímadla nebo léky snižující obsah draslíku v těle. Dřívější konzultace se doporučuje také lidem, kteří mají cukrovku. Kromě toho by měli být při konzumaci jablečného octa opatrní také lidé, kteří podstoupili operaci jícnu nebo zubů. V prvním případě může ocet díky své kyselosti poškodit sliznici jícnu, v druhém případě může poškodit zubní sklovinu.

Jablečného octa by se měli vyvarovat lidé trpící gastroparézou, poruchou motility žaludku. Jablečný ocet se také nedoporučuje pacientům s refluxem, gastritidou nebo aktivní vředovou chorobou. Jablečný ocet se také nedoporučuje těhotným ženám.

Je důležité znát kontraindikace užívání jablečného octa. © Canva | Dmitrii Ivanov

Na co pomáhá jablečný ocet?

Vědecké informace publikované v roce 2023 naznačují, že konzumace jablečného octa může mít pozitivní vliv na fungování organismu. Předpokládá se, že tyto přínosy jsou způsobeny přítomností mnoha bioaktivních složek, jako jsou organické kyseliny, minerální sloučeniny a polyfenolické sloučeniny. Z tohoto důvodu byly potvrzeny účinky tohoto produktu při snižování civilizačních onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby a rakovina.

„Studie naznačují, že konzumace jablečného octa pomáhá kontrolovat hmotnost, normalizovat hladinu cukru v krvi a snižovat záněty v těle. A jablečný ocet aplikovaný přímo na pokožku pomáhá odstraňovat bakteriální a kvasinkové infekce,“ uvádí se ve vědecké studii zveřejněné v časopise Engineering Science and Technology.

Zdravotní účinky a mechanismus působení bioaktivních látek obsažených v jablečném octu však nebyly dosud plně prozkoumány, upozorňují autoři studie. Intenzivní výzkum tohoto produktu stále probíhá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *