Není to jen chuťový doplněk. Zlepšuje paměť a působí proti stárnutí.

Skořice je velmi oblíbené koření, známé svou krásnou vůní. Důvodů, proč ji používat v kuchyni (a nejen v ní), je však více. Skořice obsahuje mnoho účinných látek, které mají zdraví prospěšné vlastnosti. Voňavé koření se používá v potravinářství i v kosmetice a léčivech. Proč bychom měli mít skořici rádi?

Skořice je běžný název jedné z nejoblíbenějších , v některých kruzích nazývané také „sladké dřevo“. Získává se ze sušené skořicové kůry (Cinnamomum), nejčastěji z cejlonského skořicovníku (tzv. pravého skořicovníku), čínského skořicovníku a kafrového skořicovníku. Je však třeba poznamenat, že se jedná pouze o tři nejoblíbenější druhy. Ve skutečnosti existuje téměř 250 druhů tohoto stromu a světová produkce skořice se pohybuje kolem 35 000 tun ročně.

Cinnamomum byla známa již ve starověkém Řecku, Římě a Egyptě. Lidé těchto národů věřili, že toto koření je pokrmem bohů. a má mimořádnou moc – posiluje tělo a chrání před nemocemi. Dnes již víme, jaké vitaminy skořice má – obsahuje mimo jiné hořčík, železo, vápník a vitaminy K, A, B6, C a kyselinu listovou. Přispívá ke snižování cholesterolu, krevního tlaku a pomáhá při hubnutí. To však nejsou všechny vlastnosti skořice. Jaké jsou další důvody, proč si ji zamilovat?

Další část článku pod videem

Která skořice je nejlepší? Jděte po kvalitě

Než se do skořice zamilujete, zjistěte, která jakost má nejlepší zdravotní účinky. Nejvíce se doporučuje ta, která obsahuje asi 250krát méně zdraví škodlivých kumarinů (Kumarin v nadměrném množství je toxický) než čínská skořice. Původní pochází z území dnešní Srí Lanky. Při nákupech proto vybírejte cejlonskou skořici a výrobky, které tuto odrůdu obsahují, nikoliv čínskou skořici. Jedná se o dražší, ale cennější skořici, která je nejen kořením, ale také lékem.

Za prvé: snižuje riziko srdečních onemocnění

Skořice udržuje srdce zdravé tím, že snižuje riziko onemocnění tohoto orgánu. Konzumace „sladkého dřeva“ snižuje krevní tlak a hladinu triglyceridů. Má také pozitivní vliv na snižování „špatného“ cholesterolu a udržování „dobrého“ cholesterolu na správné úrovni. To následně přispívá k snížení rizika mrtvice. Má příznivý vliv na proces srážení krve.

Za druhé: lepší paměť

Skořice má pozitivní vliv na prokrvení mozku a dalších orgánů, což se projevuje na zlepšení paměti a koncentrace. Navíc zvýšením průtoku krve přispívá k regeneraci poškozených tkání.

Za třetí: ústní hygiena

Tato informace může být pro mnoho lidí překvapivá. No, skořici lze s úspěchem použít pro ochranu před škodlivými bakteriemikteré se vyskytují v ústní dutině. Právě ony přispívají ke vzniku zubního kazu, infekcí v dutině ústní a jsou zodpovědné za zápach z úst. Vzhledem k příznivým účinkům skořice se pro ústní hygienu vyplatí vybírat zubní pasty, které ji obsahují. Je také dobré přidat malé množství skořice do vlastní zubní pasty. Za zmínku stojí, že účinky skořicového oleje oceníte v případě zánětu dásní.

Za čtvrté: pomáhá při léčbě cukrovky

Studie o vlastnostech skořice potvrdily, že je velmi žádoucím kořením ve stravě lidí trpících cukrovkou. V tomto případě jde o schopnost snižovat hladinu cukru v krvi. Je třeba dodat, že snížení glykovaného hemoglobinu snižuje riziko vzniku komplikací diabetu 2. typu.. Z tohoto důvodu vědci pracují na tom, jak by se dal skořicový extrakt využít v suplementaci pro osoby s diabetem 2. typu.

Za páté: ulevuje od potíží

Skořice má také schopnost snižovat bolest. Je mimořádně prospěšná při náladě nebo jakýchkoli bolestivých potížích – migrénách, bolestech kloubů a svalů. Má také pozitivní vliv na zmírnění příznaků revmatoidní artritidy.. Předpokládá se, že skořice má schopnost snižovat zánět v průběhu onemocnění.

Za šesté: má protirakovinný účinek

V souvislosti s cennými vlastnostmi skořice existuje také mnoho informací o pozitivních účincích jejích sloučenin na neurodegenerativní onemocnění a rakovinu. Vědci v současné době provádějí velmi podrobné studie, které mají potvrdit, jak konzumace tohoto oblíbeného koření přispívá ke snížení rizika vzniku rakoviny. Mnoho informací dostupných ve vědecké literatuře poukazuje na antioxidační vlastnosti, které chrání před poškozením DNA. Skořice motivuje rakovinné buňky k sebedestrukci a chrání organismus před růstem rakovinných nádorů.

Za sedmé: pro krásu

– se ukáže, že má moc umocnit naši krásu. Je ideální v přípravcích pro péči o pleť, protože antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti.. Je užitečný v boji proti bakteriím, plísním a virům, které se nacházejí na pokožce. Je také přítelem aknózní pleti – směs medu a skořice je přírodním lékem na akné. Za zmínku stojí ještě jedna vlastnost tohoto koření – proti stárnutídíky čemuž je součástí kosmetiky proti vráskám.

A co ve farmaceutickém průmyslu?

Při výčtu mnoha výhod skořice bychom neměli zapomínat na její cennou roli ve farmaceutickém průmyslu. Toto oblíbené koření, které má tolik léčivých vlastností, se používá jako přísada pro zlepšení chuti a vůně různých léků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *