Mnoho lidí si je kupuje, protože jsou chutné. A právě tyto ryby jsou nejtoxičtější.

V zájmu zdravé výživy se doporučuje jíst ryby, které mají cenné nutriční hodnoty, jsou bohaté na stravitelné bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny. Nesmíme však zapomínat na zdraví ohrožující toxické látky, které se v oblíbených rybách nacházejí. Na které ryby bychom si měli dávat pozor?

Tuňák

Tuňák je jednou z nejoblíbenějších ryb. Mezi jeho přednosti patří vysoký obsah bílkovin a nízký obsah kalorií. 100 g čerstvé ryby obsahuje pouze 108 kcal, z toho 23 g bílkovin a 0,9 g tuku. Je třeba zmínit i další výhodu této ryby přibližně 1/4 tuku tvoří esenciální omega-3 nenasycené mastné kyseliny EPA a DHA.. Tuňák obsahuje dobrou dávku vitaminu D, který posiluje kosti a celkovou pohodu.

Tuňák má bohužel i jednu velkou nevýhodu, a to, že jeho konzumace ve velkém množství může být zdraví nebezpečná. No, je to dravý druh, téměř na konci potravního řetězce, který je schopen dosahovat velkých rozměrů a žít několik desítek let. Současně má silnou tendenci hromadit rtuť.. Rtuť v nadměrném množství škodí správnému vývoji nervové soustavy, proto je lepší tuto rybu konzumovat v omezeném množství. Zvláště opatrné by měly být těhotné ženy, kojící matky a děti do 2 let.

Další část článku pod videem

Losos z farmového chovu

Podobně jako tuňák je i losos v Polsku hojně nakupovanou rybou. Je to dobrý zdroj stravitelných bílkovin, omega-3 kyselin, vitaminů (zejména D) a minerálních látek (jód, fosfor, vápník, fluor, selen).. Má výraznou chuť, kterou mají rádi dospělí i malé děti.

Losos se nekrmí zdravým způsobem. Pokud je krmen krmivem s chemickými barvivy a antibiotiky, může negativně ovlivnit naše zdraví.. Kromě toho je vystaveno působení výkalů, parazitů a patogenů.

Panga

se loví ve vodách Mekongu (řeka v jihovýchodní Asii). Je to zdrojem plnohodnotných bílkovin a obsahuje vitamíny, jako např: A, E a D.. V porovnání s ostatními rybami se však jedná o malá množství. Také kvůli nízkému obsahu omega-3 kyselin je považována za méně kvalitní. Její nepříznivé zdravotní účinky jsou také spojovány s hormonálními injekcemi, které dostává.které jsou tomuto druhu ryb podávány. Asijské chovy také často používají podezřelé chemické látky, aby udržely ryby v dobré kondici během přepravy, např. polyfosfát sodný.

Tilapie

Tilapie vyniká má nízký obsah tuku, je lehce stravitelná a nízkokalorická. Doporučuje se zejména lidem, kteří hubnou a pečují o svou váhu. Je bohatá na bílkoviny a selen (s antioxidačními účinky) a také na vitaminy B12 a B3. Její konzumace nás nevystavuje působení rtuti, a to je velké plus. Nevýhodou je však vysoké množství olova. Za zmínku stojí, že je krmeno geneticky modifikovanou kukuřičnou moučkou.

Je tilapie zdravá ryba?© Adobe Stock

Treska obecná

Treska obecná je libová ryba s vysokým obsahem bílkovin, vitaminů (B12, B6, thiamin, niacin) a minerálních látek (fosfor, selen, draslík).. Lze ji připravovat různými způsoby, ale je třeba poznamenat, že nejlepší variantou je vaření nebo pečení v troubě. Smažením tresky se nejen ztrácejí cenné omega-3 kyseliny, ale také se podporuje tvorba škodlivých nasycených a transmastných kyselin.

Některé druhy tresek mohou být nezdravé kvůli obsahu rtuti.. Treska je ryba, která se živí znečištěným mořským dnem, což znamená, že její potrava je často kontaminovaná.

Platýs obecný

Flądra je oceňována za vynikající chuť a vysoký obsah vitamínu B12. – 200 gramů této ryby dokáže dospělému člověku zajistit 100 % denní potřeby tohoto vitaminu. Obsahuje také další vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6) a vitamin D. Je také bohatá na minerály: hořčík, fosfor, draslík, jód a zinek.

Špatnou zprávou je, že platýs je vystaven častému kontaktu se škodlivými chemickými látkami ze sedimentů dna.. Platýs mořský může být vystaven působení yperitu, jedovaté chemické látky, která se nachází na dně a je pozůstatkem druhé světové války.

Lin

Lín není na polských stolech tak oblíbenou rybou jako tuňák, losos nebo pangas, ale má mnoho milovníků. Vyznačuje se bílým masem. Je středně tučné a má málo kostí. Nechybí mu cenné vitamíny (C, A, D, E, B1, B2, B6, E, B9, B12, PP), minerály (železo, hořčík, fosfor, fluor, vápník, kobalt, síra, selen, chrom, draslík, měď). a polynenasycené mastné kyseliny.

Len žije na bahnitém dně jezer a tyto podmínky ovlivňují jeho specifickou chuť – pro někoho nepříliš atraktivní. Naštěstí se tohoto aroma můžeme zbavit, když ho buď přikryjeme cibulí a necháme přes noc.

Jeho negativní účinky na zdraví jsou spojeny s obsahem toxalbuminu a ichtyotoxinu, dvou pro tělo nebezpečných jedů..

Úhoř

Úhoři jsou ryby, které mají řadu vlastností a výživových hodnot, ale mohou být také zdraví nebezpečné. Mají vysoký obsah bílkovin a polynenasycených mastných kyselin. Jsou bohatým zdrojem vitaminu D, C a B12, fosforu a niacinu. Nevýhodou tohoto druhu ryb je však to, že riziko otravy – v její krvi se nachází jed zvaný ichtyotoxin.který může být pro člověka velmi nebezpečný. Úhoři často obsahují rtuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *