Cukety jako houby na zimu: jednoduchý recept na chutnou domácí přípravu bez smažení a dušení

 

Cukety lze stejně jako houby na zimu nakládat. Recept na jejich přípravu je velmi jednoduchý, neboť taková příprava nevyžaduje žádné složité ani drahé suroviny. Je lepší vzít cukety s tenkou slupkou, také by neměly být přezrálé. Výsledkem bude chutný předkrm nebo příloha.

Složení:

  • cuketa – 1,5 kg;
  • česnek – 5-6 stroužků;
  • kopr a petržel – po 4-5 snítkách;
  • rafinovaný slunečnicový olej – 120 ml;
  • 9% stolní ocet – 120 ml;
  • cukr krystal – 3 polévkové lžíce;
  • sůl – 1 polévková lžíce;
  • zrnka černého pepře – 7-8 ks.

Jak připravit cukety jako houby na zimu:

  1. Zeleninu a bylinky omyjte, osušte na papírové utěrce.
  2. Oloupejte a prolisujte stroužky česneku.
  3. Cuketu nakrájejte na malé krátké tyčinky nebo kostičky.
  4. K cuketě přidejte česnek, sůl, pepř, cukr a olej a promíchejte.
  5. Zeleninu nakrájejte a přidejte k ostatním ingrediencím.
  6. Zalijte octem, vše jemně promíchejte a nechte 3-3,5 hodiny marinovat.
  7. Marinovanou cuketou naplňte sklenice a uzavřete je víčky, aniž byste je otáčeli. Sklenice dejte sterilovat do hrnce s vroucí vodou na 8-10 minut.
  8. Zašroubujte víčka, otočte sklenice víčky dolů, přikryjte je nahoře utěrkou a nechte je až do úplného vychladnutí. A je to, příprava cuket na zimu je hotová!

Také cukety lze na zimu nakládat na plátky. V tomto receptu se zelenina také nemusí vařit, dusit ani smažit.

Doporučená služba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *