Doba vaření
15 minut
Složení pro 2 porce
vejce | 2 ks. |
chléb | 2 plátky |
máslo | 20 г |
čerstvé nebo sušené bylinky | |
černý pepř | |
sůl |
Příprava
1. Opatrně oddělte bílky od žloutků, aniž byste je poškodili. Bílky osolte a vyšlehejte je mixérem, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
2. Plech vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou. Lehce jej vymažte máslem. Pomocí polévkové lžíce dejte bílky do tvaru obláčku s důlkem uprostřed. Ze dvou vajec vzniknou dva obláčky. Pečte při 200 stupních po dobu 5 minut.
3. Žloutky opatrně vlijte do prohlubní bílkových obláčků. Pečte další 3 minuty – žloutky by měly být stále tekuté.
4. Plátky chleba opečte v toustovači nebo na suché pánvi. Potřete je máslem. Na ně položte míchaná vejce. Posypte kořením a podávejte.
Výsledek
Tento recept mě překvapil: obláčková vajíčka dopadla nejen krásně, ale i chutně! Vzdušná bílá pěna by mohla být trochu suchá, nebýt tekutého žloutku. Žloutek dodal pokrmu vlhkost a koření mu dodalo na pikantnosti.
Nemohu říct, že by míchaná vajíčka nahradila v mém jídelníčku běžná glazovaná vajíčka. Ale není to špatná varianta, jak překvapit domácnost při víkendové snídani.